U Petrinji započele radionice „Psihofizičko zdravlje u starijoj životnoj dobi“

U sklopu projekta „Godine nisu važne“, Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ organizirala je radionicu zatvorenog tipa koja je održana u Petrinjskoj kući zdravlja. Radionicu pod nazivom „Psihofizičko zdravlje u starijoj životnoj dobi“ održao je psiholog Armin Hadžić, koji nam je otkrio što su radili u sklopu ovotjedne radionice.

„Ljudi starije životne dobi, oni koji su zadužili nas mlađe generacije, nažalost imaju cijeli niz zdravstvenih psihofizičkih tegoba i teškoća, od blažih simptoma do ozbiljnih kroničnih bolesti. Upravo se i ovim projektom želi na jedan cjelovit način pomoći, pružiti podrška“, rekao je Hadžić te dodaje kako su u okviru toga i pripremili psihofizičke vježbe.

„Psihofizičke vježbe koje djeluju, počevši od onih tegoba, bolova u zglobovima, kralježnici, mišićnom tkivu, do utjecaja na povećanje kvalitete života, podizanja raspoloženja, smanjenje stresa, depresivnosti, anksioznosti, lijepo je to što se odvija na korona primjeren način, u maloj grupi, na taj način se potiče i socijalna uključenost osoba starije životne dobi, imaju priliku komunicirati“, kazao je Hadžić.

Dodaje kako rade polako i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije za vježbe prevencije zdravlja kod osoba starije životne dobi. „To su vježbe rastezanja od vratne kralježnice pa sve do nogu, to su vježbe disanja koje su se pokazale vrlo važne u jačanju imunološkog sustava, pluća, koje su sada u doba COVID-a 19 dosta rizične. Radi se polako. Ono što je vrlo važno, uzima se procjena psihofizičkog stanja svakoga i vježbanje se onda individualno prilagođava situaciji, znanju, predvježbačkom iskustvu, tako da radimo vrlo nježno. Štedimo i zglobove i lokomotorni sustav, a opet radimo nešto što je učinkovito i što su istraživanja pokazala da uvelike poboljšavaju zdravstveno stanje, smanjuju bolove, poboljšavaju san i cijeli imunološki sustav osoba starije životne dobi“, zaključio je Hadžić.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu će biti zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, nastavnici rehabilitatori.