U Petrinji trodnevna manifestacija “Festival kestena”

U Petrinji je u petak započeo „Festival kestena“, manifestacija koja će trajati kroz tri dana, uz bogat znanstveni, kulturno umjetnički i gastronomski program.

Manifestacija je započela s Okruglim stolom ma temu „Pitomi kesten, zaštita i gospodarenje“, u POU Hrvatski dom , s predavačima mr.sc.Boris Liović – „Projekti kestena u Gornjoj Bačugi“, mr.sc. Tihomir Pejnović, „Gospodarenje i oplemenjivanje šuma“, dr.sc.Tomislav Dubravac „Konverzija kestenove panjače“, dipl.ing.agr. Ante Marić – „Kesten proizvodnja i gospodarski značaj“, i dr.sc. Zdenko Franić –„Pitomi kesten i pčelarstvo“.

Festival je u otvorila dr.Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje koja je tom prigodom kazala:

Sve vas srdačno pozdravljam u ime gradonačelnika Grada Petrinje , gospodina Darinka Dumbovića i u svoje osobno ime.

Okruglim stolom započinjemo Festival kestena u našem gradu. Drago mi je da su s nama danas vrhunski stručnjaci , koji će svoje znanstveno obrađene teme , podijeliti i s nama.

Razmišljajući što reći na ovom otvorenju , napravila sam vrlo kratki uvod o kestenu…
Kao laik i dijete koje je odraslo u obitelji šumarskog eksperta, poznajem kesten i njegovu ljepotu od najranijeg djetinjstva. Kesten kao prekrasan šumski plod, kao voćku, super ukusnu, bilo pečenu ili kuhanu, izuzetno hranjivu, volim pomalo gorkasti kestenov med, pa medicu s kestenovim medom, pa kolače od kestena, pire, rolade…. pa kesten kao lijek kod želučanih problema, u komovici za razne obloge , protiv reume i puno drugih ( ali ne smijem puno o alternativnom liječenju kao liječnik), pa kesten u raznim aranžiranjima i kao ukras.

Politička poveznica s kestenom, tko je imao kestenovu šumu, dobio je rat jer je imao hranu… (brašno, kruh od kestena).

A da kesten ima i romantičnu poveznicu , reći ču vam kroz Terezinu pjesmu a ide ovako : Povedi me u park,pomiluj mi lice,kupi vrući kesten,hranit ćemo ptice.
Kasnije bi išli bijelim bulevarom. Zagrli me srećo i ogrni šalom.
Zagrljaj dobrodošlice upućujem svima vama, kazala je zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.