U Petrinji – „Svjetlo za naš grad“ – 589 lampinjona za hrvatske branitelje

U Petrinji je večeras spuštanjem lampiona u Kupu, održana manifestacija „Svjetlo za ranjeni grad“ , koju organizira Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Petrinje, na čelu s predsjednicom Udruge gđom. Boženom Mikulić.

Sve nazočne je u ime grada Petrinje, pozdravila dr.Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje i tom prilikom naglasila:

Čast mi je i zadovoljstvo što vas večeras mogu pozdraviti u ime našeg gradonačelnika gosp. Darinka Dumbovića i u svoje osobno ime. Evo nas u mjesecu rujnu, u „Danima sjećanja“ na sve naše poginule i nestale heroje Domovinskog rata, naše branitelje.

Pozdravljam s iskrenim poštovanjem vas mlade iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Petrinje, na čelu s predsjednicom Udruge, gospođom Boženom Mikulić. Večeras ćemo u rijeku Kupu spustiti 589 lampiona , za 589 naših branitelja…. Vaših očeva, ujaka, stričeva, djedova a naših najhrabrijih Hrvatskih sinova , ratnika i pjesnika, tigrova i gromova, i osa i puma, a povrh svega Orlova širokog srca i još većih krila ljubavi…

Kako reče jednom naš sveti kardinal dr.Alojzije Stepinac: Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, Ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, A u ljubavi prema svom hrvatskom narodu ne dam se od nikog natkrilit… Ni oni se nisu dali natkriliti… I pođoše u praskozorja, s tenisicama na nogama, starom traper jaknom, a u lisnici s vašom slikom i slikom voljene supruge, djevojke, majke…. Samo s jednim ciljem, obraniti svoju zemlju, sačuvati svoju obitelj, donijeti slobodu napaćenom hrvatskom narodu…

Kad je namjera poštena i časna, onda i Stvoritelj pomaže…te iako naših heroja nema ovdje vidljivo među nama, znamo da su živi, znamo da su s nama, znamo da ih nikad nećemo zaboraviti… I što taj protok vremena, ovog zemaljskog bude veći, više ćemo ih ljubiti i još zahvalniji biti.

Dok god u lijepoj našoj bude i jedan branitelj kojem su na bilo koji način uskraćena njegova prava i još gore od tog, njegovo ljudsko dostojanstvo, dokle djeca poginulih hrvatskih branitelja budu marginalizirana ili zapostavljena, pali branitelji nam to oprostiti neće… Mi ćemo sad na simboličan način poljubiti našu zemlju, našu rijeku, spojiti svjetlošću lampiona, nebo i zemlju, Život i smrt, ovu našu prolaznost s vječnošću….

I završit ću riječima jedne drage pjesme, koja odlično oslikava dušu hrvatskog branitelja, heroja, ratnika… Rušili su bagrem stari ispod kojeg sam te ček’o i ljubav su srušit htjeli nista nisam, nisam rek’o Nije moja duša prazna da bi i protiv sebe mor’o nek’ im pjesma bude kazna pjevaj sa mnom, pjevaj zoro…. Dok je vas nasa hrvatska mladosti …bit će i Kroacije!