U Petrinji predstavljen Geoinformacijski sustav Potres

Mrežni Geoinformacijski sustav Potres s temeljnim informacijama o stanju na području koje je pogodio razorni potres predstavljen je u srijedu u Stožeru civilne zaštite u Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Sustav je rezultat zajedničkog rada Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD), Geodetskog fakulteta u Zagrebu i Državne geodetske uprave (DGU). U njemu su prikupljeni podatci o učincima potresa na terenu površine gotovo šest tisuća hektara, svih naselja, poljoprivrednih površina i gospodarskih objekata te podatci o prebivalištu, boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama i školama.

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i voditelj Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved, to je alat koji će olakšati rad i proces donošenja odluka službama MUP-a, Ministarstva obrane, vatrogasaca i HGSS-a.

Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podatcima o primjerice broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu. Ona je koristan alat, osobito u postupku uklanjanja štete i obnove građevina na stradalom području budući da sadržava snimke i informacije o stanju tla prije i poslije prirodne nepogode.

Mrežni Geoinformacijski sustav Potres je aktivan i dostupan je službama koje sudjeluju u uklanjanju štete i koje će sudjelovati u skoroj obnovi, objavljeno je na mrežnoj stranici potres.info.gov.hr.