Dva ugovora vrijedna 74,93 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture te društvenih i odgojnih objekata potpisana su u ponedjeljak u Petrinji, a ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom je prigodom istaknula kako je to doprinos demografskoj i društvenoj revitalizaciji grada.

 Riječ je o projektu unaprjeđenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece”, vrijednom 40,25 milijuna, te o projektu razvoja male infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života, vrijednom 34,68 milijuna kuna.

 Budući da su u provedbi projekti vrijedni oko 100 milijuna eura, Petrinja  prednjači po korištenju novca iz EU fondova i postaje poželjnija za život. 

 Žalac je rekla da je posebice važan projekt vezan za predškolski i školski uzrast jer je to ratom devastirano područje.

 “Zadovoljstvo je raditi na ostvarenju intervencijskog plana u suradnji sa županijama i gradovima u cijeloj Hrvatskoj te ostalim službama uključenim u projekte. Važan je program koji se odnosi i na gospodarstvo, u Petrinji za 67 poduzetnika, jer će to pridonijeti da se ovaj kraj polako gospodarski oporavi. Oko 400 milijuna kuna provedbe europskih projekata u Petrinji i 1,5 milijarda u Sisačko-moslavačkoj županiji govori u prilog tome koliko su se gradonačelnik Dumbović i župan Žinić sa suradnicima angažirali u provedbi projekata EU”, rekla je ministrica Žalac.

 Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako Petrinja napokon ima razvojnu šansu. Istaknuo je kako je grad takvu šansu zaslužio. Rekao je kako vjeruje da će se izvođači radova pridržavati dogovorenih rokova te da projekti nisu važni samo za višu kvalitetu života, nego i za opstanak grada i njegovih građana.

“Ono što treba jasno i glasno reći je da gospodarska, socijalna, duštvena, komunalna i sva ostala infrastruktura koja je u gradu Petrinji u provedbi, za ovo je područje na neki način, zadnji vlak, vagon i zadnja stepenica kako bi se ovo što prije napravilo. U protovnom ulazimo u problem, zato je dobro što smo se svi skupa maksimalno angažirali , došli ovdje i dali poruku optimizma i šanse koje zaslužuje ovo područje. Ovo je ta šansa jer se ovdje definitvno stvarala Domovina i zato je važno da se stvara sa vrijednostima koje će dati one temeljne vrijednosti za sve generacije koje ovdje imaju i trebaju imati budućnost” – kazao je Dumbović.

 Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo  kako se nada da će se autocesta Zagreb-Sisak produžiti do Mošćenice, što bi mnogo značilo za razvoj petrinjskoga kraja.

 Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i EU projekata Tomislav Petric je rekao kako su u pripremi još dva petrinjska projekta “Grad na Kupi”. 

 Nakon predstavljanja projekata, kojima je među ostalim predviđeno uređenje prometnica, izgradnja parkirališta, uređenje groblja, izgradnja sportske dvorane, dječjeg vrtića i igrališta u Češkom Selu te drugih objekata, ugovore su potpisali Gabrijela Žalac, Darinko Dumbović i Tomislav Petric.