U Petrinji otvoren ured Informacijskog centra Europe Direct Petrinja

Danas je u Petrinji upriličeno svečano otvorenje Informacijskog centra Europe Direct Petrinja, kojem su uz domaćina gradonačelnika Darinka Dumbovića i zamjenicu gradonačelnika Viktoriju Kaleb nazočili predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj predvođeni voditeljem Brankom Baričevićem te predstavnicima projektnog tima EDIC Petrinja Edisa Mašinović, Dragana Vrančić i Ivan Jengić.

Ured Informacijskog centra Europe Direct Petrinja presijecanjem vrpce zajednički su otvorili voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje Edisa Mašinović istaknula je tom prigodom da Informacijski centri Europe Direct služe kao glavno sredstvo Europske unije, a svojim radom dopunjuju i podupiru rad Predstavništva Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Pročelnica Edisa Mašinović

„Cilj centra je omogućiti svim građanima jednostavan pristup informacijama o Europskoj uniji, osobito informacijama o pravima građana, prioritetima Europske unije, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja, promicanju participativnog građanstva na lokalnoj i regionalnoj razini te stvaranju prilika za iznošenje i razmjenu vlastitih stajališta u svim područjima djelovanja Europske unije, a osobito onima koja utječu na svakodnevni život građana“ – kazala je Edisa Mašinović, dodavši da EDIC Petrinja pripada novoj generaciji od ukupno deset partnera iz Hrvatske koji su izabrani na natječaju objavljenom u lipnju 2017. godine.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović naglasio je da je ovaj projekt ostvaren prvenstveno zahvaljujući mladom timu ljudi koji je u stvari i realizirao ovaj projekt.

„Poseban je ovaj dan za Grad Petrinju. U stvari ovo je jedan od standarda s kojim se pokazuje kako i na koji način komunicirati i educirati, s njim se ljudima daje još jedan razlog više da ostanu u Petrinji.

Kao Grad koji je u Domovinskom ratu platio ogromnu cijenu, imamo šansu razvijati se kroz sve one državne institucije, ali i kroz EU fondove. Petrinja se može pohvaliti da je grad koji je započeo taj proces. Ja sam kao gradonačelnik, uz svoje suradnike, imao želju da „uhvatimo vlak“ prema Europi i prema EU fondovima što smo, očito i uspjeli“ rekao je gradonačelnik Dumbović.

Dodao je da Petrinja bilježi izvrsne rezultate u apliciranju za sredstva iz EU fondova, potvrđuje to najveći projekt u gradu ali i jedan od većih u Hrvatskoj „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ vrijedan oko 430 milijuna kuna, te Intervencijski plan koji je izrađen u sklopu provedbe pilot projekta pet nerazvijenih gradova, odnosno Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Riječ je o programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ukupno vrijednom oko 120 milijuna eura kojim je Petrinji na raspolaganju za njene projekte oko 180 milijuna kuna.

„Cilj nam je da sve kapacitete koje imamo stavimo u funkciju za dobrobit građana, za poboljšanje uvjeta života na ovom području od Kupe do Une“, kazao je gradonačelnik Dumbović.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević kazao je da Petrinja ovim činom postaje dio europske obitelji od više od 500 ovakvih centara.

„Otvorenjem ovog prostora u Petrinji nije samo čin simbolike, jer treba reći da Europa nije samo u Bruxellesu i u Zagrebu, ona je sada i u Petrinji. Vaš je centar putem internetskog sustava spojen na naše središte u Bruxellesu i sve ono što se može dobiti tamo, od sada postoji i u Petrinji. To nije kraj priče, to je početak.

Sve ono što ćemo s time napraviti ostaje da sami odlučimo i realiziramo. Žao mi je što smo doživljavali Europu kao nekakav veliki bankomat iz kojeg ćemo izvući novce i svi smo se radovali tim EU fondovima, smatrali da je to posao koji će nam sam po sebi donijeti neki novac. No, oni nam sami po sebi donose načine na koje možemo napraviti sebe boljima, stvoriti uvjete za razvoj, družiti se i razmijeniti iskustva te ih primijeniti u svojim sredinama“, kazao je Baričević.

Nakon otvorenja ureda Informacijskog centra Europe Direct Petrinja gradonačelnik Dumbović sa suradnicima i predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj s voditeljem Brankom Baričevićem posjetili su petrinjsku „Zelenu kuću“.