U Petrinji otkriveno spomen obilježje Pierreu Blanchetu poginulom francuskom novinaru 1991. godine

U popodnevnim satima četvrtka 19. rujna 1991. na početku Ulice Brezje u naletu osobnog automobila na protutenkovsku minu PTM3 poginuo je francuski novinar Pierre Blanchet, a teško ranjen suvozač, švicarski novinar Patric Gigante. Na današnji dan prije 26 godina oni su u ratnu Petrinju došli kao izvjestitelji svjetskih medija, a blizu mjesta pogibije, od današnjeg podneva na zelenom ukrasnom pojasu Pierreu Blanchetu stoji crna granitna ploča s natpisom na hrvatskom i francuskom jeziku.

Spomen ploču za sjećanje na 19. rujna1991. godine, dan kad je u Petrinji na ulasku u Ulicu Brezje poginuo francuski novinar Pierre Blanchet, otkrio je danas Claude Girard, prvi tajnik pri Veleposlanstvu Republike Francuske.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, prihvatio je inicijativu Hrvatskog novinarskog društva i njihova predsjednika Saše Lekovića da i Grad Petrinja bude dio akcije da se obilježe mjesta pogibije u Domovinskom ratu svih stranih novinara, te da se u spomen na Pierrea Blancheta i njegovo djelo u blizini mjesta pogibije podigne spomen obilježje.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost novinarkom društvu i predsjedniku jer smatra kako su zajedno napravili dobro djelo otkrivajući ovaj spomenik, te istaknuo:

„Otkrili smo prije svega ono što je najvažnije, a to je istina o Domovinskom ratu koju je pisao novinar koji je došao iz Francuske. To je bila velika stvar. Međutim, on je govorio istinu i samo istinu. Novinari uvijek prelaze sve granice da bi došli do istine. Mislim da je upravo to ono što je napravio gospodin Blanchet o istini o Domovinskom ratu. Na kraju krajeva, dala je i onu snažnu poruku da je lijepa naša Domovina na takvim žrtvama i priznata. To je zahvalnost prema francuskom čovjeku, prema francuskom narodu, ali i prema svima onima koji su dali svoje živote za lijepu našu Domovinu.“

Na riječi gradonačelnika Darinka Dumbovića nadovezao se i Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković i rekao kako je prvi zadatak novinara da izvještava, prenosi informacije i širi istinu ne samo o ratu, nego i inače te nadodao:

„Nažalost mi smo danas na mjestu gdje je jedan od novinara poginuo u Domovinskom ratu. Dakle, kolega Pierre Blanchet iz Francuske nažalost nije jedini. Naš rat ovdje nije jedini rat. I dalje novinari pogibaju.“

Nakon otkrivanja spomen obilježja Claude Girard istaknuo je:

„Jako sam sretan što sam ovdje, što smo pozvani od strane grada Petrinje. Ova vrsta obilježavanja je jako važna. Jako sam se obradovao kad sam vidio djecu koja su došla na obilježavanje, to je upravo poruka koju mi želimo naglasiti, a to je da mlade generacije odrastaju u novim okolnostima u slobodi. Kad se ovakvi događaji obilježavaju onda se uvijek treba prisjetiti i onih koji su došli iz daleka da pronose istinu kao što je slučaj sa francuskim novinarom. Pravedno je da je uključen u ovo obilježavanje,da mu odamo sjećanje, ali isto tako je i velikodušno od strane organizatora Grada Petrinje da su se sjetili te žrtve.“

Uz tajnika Girarda otkrivanju spomen obilježja u ime Francuskog veleposlanstva prisustvovala je Sanja Čanak Raić, ataše za medije, Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, Petar Ćosić, zamjenik predsjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje s Darkom Dumbovićem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Dom. rata, kao i učenici Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“.