U Petrinji otkrivena spomen-ploča Franji Tuđmanu

U znak zahvalnosti pokojnom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a u povodu obljetnice njegova posjeta Petrinji prije 27 godina, u subotu, 25. kolovoza je na petrinjskom trgu, koji nosi ime dr. Tuđmana, otkrivena spomen ploča.

Početkom Domovinskog rata, 25. kolovoza 2991. godine, hrvatski je predsjednik svojim dolaskom u Petrinju dao golemu podršku braniteljima i stanovnicima, jer dio petrinjskog područja u to vrijeme već bio zahvaćen ratom.

Svečanosti u Petrinji bio je nazočan i ministar branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo zasluge Franje Tuđmana za uspostavu, obranu i nastanak samostalne suvremene Hrvatske. “Sačuvajmo ta postignuća, čuvajmo Hrvatsku kao modernu suvremenu zemlju u kojoj će biti osigurana budućnost mladima”, rekao je.

U ime gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb:

“Kažu da svaki Narod iznjedri jednog vođu jednom u sto godina. Tako smo i mi bili nagrađeni, kao narod darivani s pojavom našeg predsjednika, dr.Franje Tuđmana. Generacije u sanjale, a mi dosanjali vjekovni san, san slobode. Na današnji dan, 1991. predsjednik je bio baš na ovom mjestu.

Velik je to i prevažan dan za naš grad i za našu županiju i naravno za cijelu Domovinu. I ovdje se branila Hrvatska i ovdje su pali najhrabriji sinovi Domovine za krst časni i slobodu zlatnu! Uz Vukovar i Knin, Petrinja je dala najviše vitezova za tako željenu samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku”.

Miodrag Demo, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na petrinjskom skupu, naglasio je da Petrinjci zaslužuju bolji život s obzirom na žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu.

Ujedno ja zahvalio braniteljima što nisu dopustili da se u Petrinji na ovaj dan održi “nekakvi festival ojkanja”.

Na današnji dan 1991. godine ovdje je bio hrvatski predsjednik, na današnji dan 1991. godine četnici su počeli napadati Vukovar, a mi smo trebali ovdje imati nekakvo srpsko veselje, rekao je Demo, inače zastupnik u zagrebačkoj Skupštini stranke Bandić Milan i predsjednik skupštinskog Odbora za branitelje.