U Petrinji održani “Regionalni dani EU Fondova”

“Regionalni dani EU fondova” održani su danas u Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Petrinjom organizirali su ovo informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije.

„Regionalne dane EU fondova“ pozdravnim govorom otvorio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Ovo je jedna manifestacija odnosno festival svih mogućih projekata koje smo kao Grad uspjeli napraviti, to je jedan teški, mukotrpan rad. Grad Petrinja je bio posebno zapostavljen i na neki način napušten i gledajući svoju šansu koju smo dobili kroz Europske fondove koji si bili od bitnog interesa kroz naš Grad Petrinju, uspjeli smo napraviti timove, timove mladih ljudi koji su bili i ostali sa iskustvom i na kraju sa dobrom i kvalitetnom energijom koja je dolazila iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva rada kada su u pitanju socijalni projekti Europske unije.

Mislim da imamo jednu svoju šansu da uhvatimo taj vlak, zadnji vagon, zadnju stepenicu kako bi imali određene standarde koji bi bili na razini civilizacijskih, europskih mogućnosti jer to građani grada Petrinje zaslužuju i zato sam sretan što ćemo kroz komunalno – društvenu i socijalnu infrastrukturu dobiti ono što je najvažnije – početak standarda.

Grad Petrinja imao je proračun koji je bio 70 milijuna kuna, on je bio sam sebi svrha, sad je 370 milijuna kuna i to daje jednu snažnu poruku, ne samo Grada Petrinje nego i komunalnih poduzeća, Komunalca, kao i poduzeća Privreda koji povlači 431 milijun kuna, to su ogromni projekti i danas je Grad Petrinja u provedbi sa 850 milijuna kuna projekata.“ – zaključio je gradonačelnik.

Okupljenima se u ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU obratio i Velimir Žunac, državni tajnik, nakon čega je uslijedila panel rasprava pod nazivom „Razvoj Petrinje kroz fondove Europske unije“, stručna predavanja pod nazivom “EU fondovi kao mogućnost financiranja” na kojima su se predstavili aktualni i budući natječaji.

Po završetku stručnih predavanja održala se također i radionica “Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj”.