U Petrinji obilježena 27. obljetnica osnutka Gromova

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji u utorak (15. svibnja) svečano je obilježena 27. obljetnica osnutka 2. gardijske brigade Gromovi te 11. obljetnica ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi.

Svečanost je odavanjem počasti poginulim pripadnicima gardijske brigade Gromovi započela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u kapelici Sv. Ilije Gromovnika, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio kancelar Sisačke biskupije, velečasni Janko Lulić.

Uz obitelj i prijatelje poginulih pripadnika gardijske brigade Gromovi, središnjoj svečanosti nazočio je izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 2. mb Gromovi bojnik Ivan Radić, predstavnici Crkve, Sisačko-moslavačke županije i lokalne vlasti te braniteljskih udruga.

Nazočni su se prisjetili heroja Domovinskog rata, ratnog zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi brigadira Predraga Matanovića, koji je poginuo u Oluji 4. kolovoza 1995. godine vodeći svoju postrojbu u napad u mjestu Koloniji, na ulazu u Petrinju.

Brat ratnog heroja, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Predrag Matanović uputio je čestitku pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi, istaknuvši kako mu veliku čast što je mogao sudjelovati kao ratnik i zapovjednik u pobjedničkim bitkama s hrabrim Gromovima.

U sklopu središnje svečanosti u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ održana je i ceremonija dodjele zelenih beretki Gromova te su uručene poticajne mjere i zahvalnice za rezultate u sportskim natjecanjima.

Svečanost obilježavanja nastavit će se u Sisku, gdje će se održati mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i uzvanika od Željezničkog kolodvora, Ulicom Stjepana i Antuna Radića do Trga Bana Josipa Jelačića.

Na Trgu Bana Josipa Jelačića za građane je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a održat će se i prigodni program, u kojemu će sudjelovati i Hrvatsko ratno zrakoplovsto preletom helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i nastupom akrogrupe “Krila Oluje”. (Hina)