U Petrinji iduće godine počinje gradnja Veteranskog centra vrijednog 83 milijuna kuna

Izvor: Portal53.hr

Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za projekt gradnje Veteranskog centra u bivšoj vojarni u Turkulinovoj ulici. Projekt vrijedan 83 milijuna kuna financiran je novcem europskih fondova. Veteranski centar bila je dugogodišnja želja članova Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Gradonačelnik Darinko Dumbović ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da je nakon tri i pol godine zajedničkog rada Ministarstvo branitelja na kraju izabralo Petrinju kao jedno od pet mjesta gdje će se graditi ovakvi centri:

„Ministar Medved je prije mjesec i pol dana u Saboru dobio pitanje za veteranske centre i on je upravo spomenuo da će prva građevinska dozvola biti sredinom ožujka i kada sam jučer od Vlaste i Ivana dobio informaciju za ovo, onda sam shvatio da je ovo jako važno, a sada idemo reći ministru, ajmo aplicirati.“

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović se zahvalio gradonačelniku i njegovim suradnicima te bivšem ministru branitelja Predragu Fredu Matiću za čijeg vremena je započeo ovaj projekt. Dumbović nije zaboravio ni sadašnjeg ministra:

„Zahvala i ministru Medvedu i njegovom timu i Vladi RH koja je u konačnici sve ovo verificirala da Petrinja dobije ovakav centar koji će biti multifunkcionalan koji će biti ne samo za hrvatske branitelje i njihove obitelji iz Petrinje, nego i za širi prostor županije i za sve one koji budu u potrebi ako tu bude prostora da se oni mogu smjestiti“, prenosi Portal 053.

Kada centar bude gotov dobar dio problema oko skrbi za braniteljsku populaciju će biti riješen. Ivan Begić iz odjela za prostorno uređenje je rekao da je dokumentacija opsežna, sadrži četrnaest mapa i da je velik dio posla izdavanjem ove građevinske dozvole gotov. Također, nakon otvorenja centra bit će otvoreno najmanje pedesetak radnih mjesta.

Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Dr.Ivan Barbot Popovača prim.dr.Marina Kovač je rekla kako je veteranski centar jedna sveobuhvatna ustanova koja skrbi o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata:

„I to na način da pruža i psihosocijalnu podršku i suport i da daje socijalnu podršku. To je jedan objedinjeni pristup. S jedne strane predviđa smještaj rezidencijalnog tipa, tipa stanovanja, a s druge strane za one kategorije branitelja kojima će to trebati kao smještaj u obliku hospicija, briga o teško oboljelim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Radi se o ljudima koji u vlastitom smještaju nemaju mogućnost. Ovaj smještaj će biti ili trajan ili privremen, ovisno o tome što će branitelju trebati.“

Tajnik petrinjske HVIDRA-e Radovan Jakovović je rekao kako pozdravlja ovaj projekt te dodao:

„To je trebalo biti davno prije. Mi svi smo stradali u ratu. Ovdje je zaista i velika potreba. Možda bi mnogi ljudi bili danas živi da im se na vrijeme pomoglo.“

Na kraju ćemo dodati nekoliko tehničkih podataka. Veteranski centar bit će smješten na zemljištu veličine 5 hektara, tlocrtne površine od 1700 metara kvadratnih. Gradonačelnik je rekao kako očekuje da će radovi na izgradnji početi na jesen 2020. godine.

D.Prša/portal53.hr