U Petrinji dodijeljeni stanovi četvorici pripadnika Hrvatske vojske

Nakon dodijele stanova u Vukovaru i Kninu tijekom 2019. i 2020. godine, danas su četvorici pripadnika Hrvatske vojske uručeni ključevi i dodijeljeni ugovori o najmu stanova po prvi puta i u Petrinji. Stanovi u petrinjskoj Ulici Franje Ogulinca Selje dodijeljeni su u okviru projekta stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima, tj. područjima koja prema stupnju razvijenosti zaostaju za nacionalnim prosjekom i čiji je razvoj potrebno poticati. Ovaj je projekt započeo 2019. godine i temelji se na suradnji Ministarstva obrane, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te gradova na potpomognutim područjima.

Ugovore o najmu stanova u Petrinji danas je podijelio ministar obrane Mario Banožić, a uz njega dodjeli su nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiral Robert Hranj, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec te zamjenica petrinjskog gradonačelnika, dr. Viktorija Kaleb.

Ministar Banožić tom je prigodom rekao kako je riječ o tripartitnoj suradnji Ministarstva obrane, Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu te gradova potpomognutih područja.

“Vidimo da je 2019. i 2020. godine dodijeljeno 17 ovakvih stanova u Vukovaru, osam stanova u Kninu i danas četiri u Petrinji. To će biti praksa i ubuduće. Sukladno zakonu službe i pravilniku o stanovanju, želimo pomagati hrvatskim vojnicima u zbrinjavanju njihovih obitelji i zadržavanju na potpomognutom području, što doprinosi i kvaliteti Hrvatske vojske. Želja mi je da ovakve suradnje bude još više, tako da u budućnosti imamo još kvalitetnija rješenja”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje nastavlja i s drugim modelima stambenog zbrinjavanja, pa će tako četiri kadrovska stana uskoro dodijeliti i za potrebe Grada Petrinje, rekao je Nikola Mažar i dodao kako će ured nastaviti model po kojem će za 69 obitelji darovati građevinski materijal za izgradnju obiteljskih kuća, a 29 obitelji materijal je već dobilo. Ukupno će se na području Petrinje zbrinuti 103 obitelji koje će ostati živjeti u tom gradu.

“Na godinu nastavljamo i s izgradnjom zgrada i korištenjem sredstava iz EU-a kroz mehanizam otpornosti i oporavka, ukupno 22 milijarde eura, pa vjerujem da će građani taj novac osjetiti već sljedeće godine. Ove godine ćemo, bez obzira na koronakrizu, zbrinuti oko 800 obitelji”, zaključio je Mažar.