U Otoku obilježena 29. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Obilježena 29. godišnjica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca HRZ-a i branitelja Otoka

Komemoracijom i polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja u Otoku, u blizini Vinkovaca, u srijedu je obilježena 29. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca – pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Također je odana je počast za 30 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Počast su poginulima polaganjem vijenaca odali članovi njihovih obitelji, izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora i Vlade saborski zastupnik Dražen Milinković i ministar obrane Mario Banožić, izaslanstva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, gradova Otoka, Vinkovaca, Vukovara i Đakova, pripadnika Crnih vrana i Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka i drugi.

Izrazivši sućut obiteljima poginulih zrakoplovaca, ministar obrane Mario Banožić je rekao kako, iako je od pogibije prošlo 29 godina, još boli spoznaja da tih hrabrih pilota i zrakoplovaca nema među nama.

“Međutim, tu je i ponos na sve ono što su 90-ih godina učinili hrvatski branitelji, a učinili su što nisu mnoge generacije Hrvata prije njih, ostvarili su san o demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj”, poručio je Banožić

Istaknuo je da su to bili dani za hrabre, odlučne i istinske domoljube, onakve ljude kakvi su bili piloti Mirko Vukušić i Marko Živković te padobranci Rade Griva i Ante Plazibata.

Banožić je rekao i kako mu je drago da vojarne na Plesu i Zemuniku nose imena pukovnika Marka Živkovića i pukovnika Mirka Vukušića.

“Čvrsto vjerujem kako će uskoro u tim vojarnama poletjeti moderni višenamjenski borbeni avioni o kojima su kao piloti sanjali tijekom najtežih razaranja naše domovine”, istaknuo je Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Dražen Milinković podsjetio je kako je 30 Otočana dalo život za Hrvatsku.

“Zato danas s ovoga mjesta želim zahvaliti njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su stali u obranu domovine”, poručio je Milinković, ističući kako su poginuli zrakoplovci pokazali kako se izgrađuje Hrvatska vojska te kako im, što god činili, nikako nećemo moći dovoljno zahvaliti za sve ono što su za nas učinili.

Izaslanik zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, načelnik Stožera HRZ-a brigadir Marinko Galović je rekao kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nikada ne zaboravlja svoje poginule pripadnike te im je zahvalio na iskazanoj hrabrosti kojom su branili hrvatsku neovisnost. “Oni su istinski i vječni junaci Domovinskog rata”, rekao je Galović.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da je osobno poznavao poginule zrakoplovce koji su, ustvrdio je, bili veliki ljudi i još veći domoljubi koji su svoj život položili za hrvatsku državu, koja je danas slobodna i neovisna.

Predsjednik otočkoga Gradskog vijeća Milenko Drljepan rekao je izrazivši sućut obiteljima poginulih zrakoplovaca kako je tih dana trebalo imati hrabrosti i sjesti u improvizirani zrakoplov svjestan nadmoći neprijatelja.

Za poginule je molio fra Mate Vincetić, vojni kapelan.

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginula su na bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak Cub. Oni su prvi hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.