U Otočcu obilježena 27. obljetnica Prvi hrvatski redarstvenik

U organizaciji Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Podružnice Ličko senjske, danas je u Gradu Otočcu obilježena 27. obljetnica Udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

Svečanost je započela odavanjem počasti i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatskim braniteljima“.

Vijence su položili i svijeće zapalili  izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, izaslanik Hrvatskog Sabora i predsjednika Vlade te župan Ličko senjski Darko Milinović, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik ministra branitelja general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane brigadni general Siniša Jurković, izaslanik zajednice Županijskih zajednica Hvidre Petar Banić, načelnik PU LS Ante Podnar, zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, predsjednik Podružnice Prvi hrvatski redarstvenik LSŽ Josip Dujmović, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

Riječ blagoslova pred središnjim spomen obilježjem hrvatskim braniteljima odali su župnik otočki Tomislav Šporčić i vojni kapelan Ivan Blaževac.

Preko 350 sudionika raznih postrojbi predvođeni Otočkim graničarima i Gospićkom gaardom Vukovi potom su se zaputili u Gacko pučko otvoreno učilište gdje je upriličena svečana akademija.

O povijesnoj ulozi hrvatskih redarstvenika na svečanoj akademiji govorili su brojni uzvanici, dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Nacionalno.com kazao:

” Građani Otočca i Like mogu biti ponosni što se ove godine obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika održava održava upravo ovdje a razlog tomu je što su među prvim hrvatskim redarstvenicima bili brojni Ličani i građani Otočca”.

Dodao je da je ovo veliki datum u hrvatskoj povijesti jer je postrojena prva policijska postrojba od mladih ljudi dragovoljaca koji su pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana i tadašnjeg državnog vrha među prvima predvidjeli što će se događati sa velikosrpskom politikom te da se treba pripremati na onaj najgori scenarij.

Stoga nije čudno da su upravo Prvi hrvatski redarstvenik i hrvatska policija bile prve organizirane snage u obrani RH iz čega je kasnije stasala hrvatska vojska i oružane snage.

Ponavljam ovo je veliki dan u hrvatskoj novijoj povijesti, dan kada je začeta organizirana sila koja se suprostavila velikosrpskom agresoru, kazao je ministar Davor Božinović.