U Otočcu i Doljanima zajedno komemorirali stradanje srpskih i hrvatskih žrtava u Oluji

Uoči velikog praznika  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno redarsvene akcije „Oluja“, danas su u otočkom gradskom parku kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima po prvi puta zajedno odali počast sa gradonačelnikom Grada Otočca Goranom Bukovcem predstavnici SNV Milorad Pupovac, saborski zastupnik Boris Milošević, načelnik općine Vrhovine Milorad Delić i Vesna Teršelič voditeljica Documente.

Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac/Izvor: Dražen Prša

Tom prigodom za medije gradonačelnik Otočca Goran Bukovac je rekao:

„ Ovo je jedan važan korak u odnosima hrvatskog i srpskog stanovništva koji žive na području grada Otočca i Ličko senjske županije. Nadam se da je ovo zalog za bolji život, mir, budućnost i toleranciju“.

 

 

 

Nazočnima se potom obratio i predsjednik SNV Milorad Pupovac:

„Danas smo sa gradonačelnikom Otočca Goranom Bukovcem, kolegom Borisom Miloševićem, Vesnom Teršelić odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima. Čast nam je što će gradonačelnik Bukovac s nama u Doljanima položiti vijence za žrtve srpske nacionalnosti, civile koji su stradali, i tako mi mislimo da se treba sjećati. Mi iz SNV-a prakticiramo sjećanja, da izmirimo žive, a da se sjećamo i poštujemo stradanja.

Dodao je da nitko nije smio poginuti. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sjećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave se mogu voditi u mirnijim okolnostima.

Iako ovakve zajedničke komemoracije nisu česte, ali kad se dogode, imaju posebnu snagu, kazao je Pupovac te komentirao i tvrdnje iz Srbije da je Oluja bila etničko čišćenje, kao i one iz Hrvatske da su Srbi prepuštali ova mjesta.

“U izjavi sjećanja posvetili smo mnogo pažnje stradanjima Srba i Hrvata, mnogo pažnje smo posvetili tome kako politiku sjećanja Hrvatske i Srbije ne voditi tako da se produbljuje stradanje i sukobi. Nismo ovdje da bismo vodili političke rasprave, usmjereni smo na žrtve i stradanja, na ono što bi nas trebalo objediniti. Nitko nije smio poginuti. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sjećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave možemo voditi u mirnijim okolnostima, rekao je Pupovac.

U Doljanima i središnja komemoracija SNV-a

Nakon toga je u Doljanima zajednički odana počast i srpskim žrtvama, a SNV je održao središnju komemoraciju za stradanje srpskih civila za vrijeme i nakon VRO “Oluje”.

Kod nedovršene crkve Rođenja Presvete Bogorodice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istaknuo je važnost održavanja sjećanja na stradale sunarodnjake, ali i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, svojih bližnjih i svoje imovine u ratnim godinama.

Tijekom “Oluje” u selima nekadašnje općine Otočac dio mještana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je dio njih usmrćen od 4. do 8. kolovoza 1995., neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama.

Komemoraciji u Doljanima nazočili su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Na mjestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tijekom “Oluje” ostali u svojim kućama, pravoslavni je svećenik održao je parastos, žrtvama u spomen položene su ruže i pročitana je “Izjava sjećanja” SNV-a, koja se u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sjednicima svih vijeća srpske nacionalne manjine.

Dražen Prša