U Osijeku otvoren 8. Farm Show, najveći sajam poljoprivredne mehanizacije

Osijek je osmi put ugostio Farm Showu, najveći specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije. Na 10 000 četvornih metara piste Sportske zračne luke Osijek-Čepin 40 izlagača predstavilo je traktore, kombajne i drugu najsuvremeniju mehanizaciju u  svijetu poljoprivrede.

Sajam je danas otvorio Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj, istaknuvši kako su se i ove godine pri organizaciji sajma potrudili okupiti sve najnovije strojeve iz svjetske produkcije. Očekuju stoga ne samo dobru posjećenost nego i rast sajma u narednim godinama.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede istaknuo je kako je ovaj sajam doprinos suvremenoj hrvatskoj proizvodnji.

“Hrvatska i Slavonija i Baranja zaslužuju ovaj sajam, a vrijednost održavanja sajamskih manifestacija poglavito je dobila značaj kroz aktualnu pandemiju izazvanu virusom Covid-19. Hrvatska Vlada se jasno i programski odredila prema samodostatnosti u proizvodnji hrane. Proizvodnja hrane danas se ne može se zamisliti bez kvalitetne i moderne mehanizacije. Utvrđeno je da mehanizacija sudjeluje u ostvarivanju genetskih potencijala poljoprivrednih kultura na nivou 40-50%. U jednom malom segmentu podsjeća me na one u Hanoveru i Veroni. Nadam se će jednoga dana dosegnuti tu razinu. Znamo da poljoprivredni potencijal, ako se primjenjuju suvremena mehanizacija i oprema, može biti i 50 posto iskorišteniji nego bez nje, stoga Vlada Republike Hrvatske podržava nabavu suvremene mehanizacije i primjenu inovacija u poljoprivredi”, napomenuo je Majdak.

Dodao je kako će kroz Strateški plan Ministarstva poljoprivrede i Nacionalni plan oporavka i otpornosti biti prostora za ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i za navodnjavanje.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, istaknuo je kako će ovaj sajam i dalje imati potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

“Drago mi je da se Farm Show već osam godina održava upravo u Osijeku jer govorimo o najozbiljnijem i najvećem sajmu ovakve vrste u Hrvatskoj. Velika je stvar na jednome mjestu okupiti najveće poljoprivredne proizvođače i distributere poljoprivredne mehanizacije, zato ćemo i ubuduće biti pokrovitelji ovoga sajma, i kroz sponzorstvo i kroz organizaciju. Pozivam sve zainteresirane da dođu u Osijek, ovdje je 40 eminentnih izlagača, ima se što vidjeti, a cilj je jačanje poljoprivrede”, rekao je gradonačelnik Radić.