U Osijeku obilježena 50. obljetnica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta

Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (PTFOS) danas je proslavio 50. obljetnicu svoga postojanja svečanom sjednicom održanom u zgradi Nadbiskupijskog vikarijata.

Prema riječima dekana, prof. dr. sc. Jurislava Babića, Fakultet je danas moderno učilište na kojem studira više od 800 studenata na devet studijskih programa usuglašenih s programima srodnih fakulteta u Europi. Dodao je kako PTFOS prati i trendove tako što je pokrenuo međunarodni studij biotehnologije na engleskom jeziku u suradnji s osječkim Medicinskim fakultetom. Ovaj projekt počinje već od iduće akademske godine.

Ovome je događaju nazočio veliki broj uzvanika, među kojima su bili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministrice poljoprivrede Tugomir Majdak, rektor osječkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Vlado Guberac, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. sc. Đuro Hranić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić i osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković.

Državni tajnik Majdak istaknuo je kako je jedan od ciljeva ove Vlade održivost i samodostatnosti u pojedinim granama proizvodnje.

Držani tajnik Majdak

“Vlada RH u svom programu jasno je zacrtala cilj dostizanja održivosti i samodostatnosti u pojedinim granama poljoprivredne proizvodnje. Na tom putu važno je pametno koristiti prilike koje se najavljuju kroz novu prehrambenu politiku EU u okviru Strategije od polja do stola, te proizvoditi visokokvalitetnu hranu, s nacionalnim i lokalnim obilježjima.
Slavonija, Baranja i Srijem su žitnica Lijepe naše, ali i tvornica zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane. Vjerujem kako Prehrambeno-tehnološki fakultet sa svojom orijentacijom može biti također i inkubator znanja i kadrova u službi razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, ne samo u nacionalnim okvirima, već i šire te želim da to i ostvarite” kazao je Majdak.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene plakete, povelje i zahvalnice najzaslužnijima. Plakete su između ostalog dodijeljene Osječko-baranjskoj županiji i dekanu Babiću. Zahvalnicu je dobio prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Međunarodna federacija za zdravstvenu ekologiju, Veleučilište u Požegi i Agronomski fakultet u Zagrebu. Povelje su dodijeljene rektoru, prof. dr. sc. Gubercu te Hrvatskom veterinarskom institutu i Institutu Ruđer Bošković iz Zagreba.