Povezite se

Gospodarstvo

U ordinacije stiže prva generacija liječnika bez dana pripravničkog staža

Objavljeno

-

S faksa na posao. Zvuči dobro svim studentima: osim onima na medicini, koji će ovih dana diplomirati.

Oni su prva generacija liječnika otkad je u Hrvatskoj ukinuto stažiranje, tijekom kojeg su mladi liječnici učili od starijih kolega.

Prema novom pravilniku predviđa se tek da rade pod nadzorom, ali niti je jasno što se pod tim nadzorom podrazumijeva a nit je takav nejasan nadzor obavezan, javlja portal  Riječanin.

Studenti priznaju da nisu spremni za samostalan rad – a nisu za njih spremni ni pacijenti. Jer mladom i neiskusnom liječniku nitko ne želi biti prvi.

“Teško je biti spreman, nitko ne može reći da je nakon studija sprema na rad, ne osjećam se ni ja odmah spremno, ali se nadam da ću se uspjeti snaći u ovome i odlučiti u kojem smjeru krenuti”, kaže nam Kristina Stamenković, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Znanja imaju, ali ne i prakse.

“Vlada osjećaj neizvjesnosti. Pravilnik je izašao, sad ćemo imati mogućnost ići na specijalizaciju ili raditi pod nadzorom”, tvrdi Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Staž je nekad trajao godinu dana, od 2013. pet mjeseci. Za mlade liječnike to je bilo prijelazno razdoblje prije nego samostalno krenu liječiti. Doktor Kusulja je svoj staž odradio prije tri godine.

“U sali smo radili različite kiruške vještine, od šivanja manjih rana do nekih većih operacija na kojima smo asistirali. Na terenu s hitnom medicinskom pomoći različite inervencije, dok se na internoj širi spektar stvari naučio”, kaže Alen Kusulja, specijalizant hitne medicine KB Sv. Duh.

Naučit će to, ali na teži način novi mladi liječnici. Staž je ukinut jer tako nalaže Direktiva koju je pri ulasku u Europsku uniju usvojilo Ministarstvo zdravstva.

“Da, to je Hrvatska ispregovala prije sedam godina, mi nismo mogli natrag nego smo to trebali sprovesti. U međuvremenu su fakuklteti dobrano prilagodili svoje programe za bolju praktičnu edukaciju, a s druge strane ne ulaze u praksu bez mentora”, rekao je ministar Milan Kujundžić.

Tko će im biti mentor, koje su njegove dužnosti i hoće li za to biti dodatno plaćen – nije jasno definirano, kažu u Liječničkoj komori.

“Da, defakto mentori su ostavljeni da na razini svog entuzijazma rade s mlađim kolegama na stjecanju njihovih komepetncija”, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore za RTL.

Zato se zalažu za vraćanje staža. Primjerice, u Švedskoj traje godinu ipol, Irskoj i Engleskoj godinu dana, Litvi šest mjeseci, dok u Austriji programi slični stažu traju devet mjeseci. Hrvatska sada kao Francuska, Češka i Estonija nema staž. S pravom su zabrinuti studenti, ali i oni koje će liječiti.

“Normalna stvar, operiran sam i sad da se netko uči na meni, a život mi visi o koncu”, kaže Zvonko.

“Ja kao i drugi kolege imamo puno pitanja na koja trenutno nemamo odgovora, ali se nadamo da ćemo probati maksimalno iskoristi taj pravilnik i rad pod nadzorom”, tvrdi Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Gospodarstvo

Petrinja: “20. Jubilarna Kestenijada”

Published

on

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje na Trgu hrvatskih branitelja održana je tradicionalna 20. jubilarna Kestenijada pod nazivom „Festival kestena“ .

Na Kestenijadi ponuđene su brojne gastronomske ponude od pečenja kestena, pripreme knedli od šljiva i kestena, kolača i štandova s domaćim proizvodima i suvenirima te programa za djecu: Kutić tete Vesne – Čarolije jeseni. Također, birali su se najukusniji kolači od kestena, a ove godine prvo mjesto odnijela je Udruga „Đeram“ iz Dragotinaca, te ostali koji su sudjelovali u natjecanju su: slastičarnica „Divković“ i Restoran Code.

Današnji gosti u Petrinji bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić i predsjednički kandidat Zoran Milanović, a dočekao ih je gradonačelnik Darinko Dumbović, zajedno su obišli štandove i kušali razne delicije današnje Kestenijade.

Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom izrazio zadovoljstvo tradicijom Kestenijade te kazao:

„Mi kao Petrinjci koji definitivno volimo svoj kraj, svoje područje koje je bogato prirodnim bogatstvima, a to je kestenom, vodom i sa svim sadržajima koje možemo ponuditi u turističkom i gastronomskom, ali i na kraju jednom gospodarskom ponudom Grada Petrinje, gdje želimo ustvari gajiti tradiciju koja je tu autohtona. Drago mi je da danas uz ove lijepe, domaće i petrinjske, ali i hrvatske pjesme sa našim Klapama pokazali smo kako sve to dobro čuvamo što imamo. Uz nas su i mnogi OPG-ovci ustvari prijatelji Grada Petrinje koji su došli i gledajući na konkurenciji oko kestena jedna nam je ekipa u Lovranu i Opatiji gdje isto također želimo prodati proizvode naše „Zelene kuće“. Ovdje imamo i prekrasnu Hrvatsku Kostajnicu koja je također domaćin Kestenijade.

To su danas ti dani, te dane sigurno treba još nadograđivati sa ljudima koji ustvari odlučuju o sudbini ovog područja i kraja bez razlike da li to bili predsjednici, ministri, premijeri, Vlada i župani. Oni trebaju proći kroz ovo područje da vide kako ovdje živi običan čovjek, ali tu u našoj domovini. Danas sam ovdje kao domaćin i samom kandidatu za predsjedničke izbore Zoranu Milanoviću i dragom prijatelju Varaždinske županije, Radimiru Čačiću i to je ono što treba pokazati. Grad Petrinja je otvoren grad i kao gradonačelnik primit ću sve goste koji će doći i ponuditi svoje sadržaje i da vide da mi ovdje imamo svoj karakter, osobnost i ono što želimo sačuvati.“ – rekao je gradonačelnik.

Za današnji glazbeno-zabavni program zaduženi su bili Klapa Kolapljani i Tamburaški sastav Presto, Sanda i Leon Bučar i mnogi drugi.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja

Published

on

Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja, pri čemu je uvoz svinjetine 20 posto veći od domaće proizvodnje pa je odojak skuplji i 30 posto.

Kilogram svinjske vratine za 36 kuna, a telećih rebara 33, sve je učestalija slika i u trgovačkim lancima ovih dana.

Iako se tim dvjema kategorijama, u pravilu iz uvoza, obično privlače potrošači, svinjetina s kojem se donedavno neprestano “akcijalo” po cijeni od 20-ak kuna, zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je već desetkovala neke farme u Europi te poremećaja uzrokovanih niskim otkupnim cijenama u lanjskoj godini, očito je prošlost.

“Odojak je trenutačno skuplji 30 posto nego u istom tjednu lanjske godine. Za prosječnih 25 kg lani je trebalo izdvojiti 55 eura, a kad su na tržištu niske cijene proizvođači obično pokolju krmače, što rezultira i manjom proizvodnjom svinjskog mesa. Potom, kad poraste potražnja, cijene skaču nebu pod oblake” objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Ističe kako je skakanje cijena počela već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici jako dobro prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju, zbog niskih cijena, u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu. Prosječna uvozna cijena u prvom tromjesečju 2019. bila je 1,99 eura, a u drugom 2,55 eura, 28 posto viša.

“Nekih kategorija jednostavno nema dovoljno. Samo da bi se namirila potražnja za svinjskom vratinom te svježim carskim mesom, Hrvatskoj bi trebalo još najmanje milijun svinja”, kaže Bobetić, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Otvoren poduzetnički centar u Prelogu

Published

on

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorili su u petak u Pregolu poduzetnički centar, u koji je uloženo 16,1 milijun kuna.

Od tog iznosa, 15,7 milijuna kuna sufinancirano je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra“.

Ministar Horvat pohvalio je izgradnju poduzetničkih centara, istaknuvši da će oni pri stvaranju novih poduzetnika biti od značajne pomoći u ključnim početnim godinama.

“Ove inkubacijske jedinice pomoći će međimurskim poduzetnicima da kroz proces u periodu od 3 do 5 godina stanu na svoje noge i dođu u priliku da izgrade svoj vlastiti prostor“, naglasio je Horvat.

Podsjetio je da je priču oko poduzetničkih centara započela bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije tri godine, “kada još nitko nije znao koliko su takvi centri važni kao generatori novih poduzetnika”. Horvat je izrazio i uvjerenje da će Grad Prelog značajno podržati sve buduće poduzetnike u centru.

Ministrica Marija Vučković i ministar Darko Horvat na otvorenju Poduzetničkog centra Prelog/Izvor: mnovine

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek podsjetio je da je Prelog izrazito uspješan gospodarski grad s vrlo razvijenim poduzetništvom.

„Posebno me veseli da je u pozivnom natječaju već 14 osoba iskazalo interes te ćemo prve ugovore potpisati već sredinom idućeg tjedna“, izjavio je Kolarek.

Poduzetnički centar u Prelogu rasprostire se na površini od 2.000 četvornih metara, u njemu se nalaze 23 ureda, dvije kongresne dvorane te sobe za sastanke. Njegovom izgradnjom poticat će se inovativnost i kreativnost i olakšati poslovanje poduzetnika iz Grada Prelogai i okolnih područja. Centar će pružati poslovne i savjetodavne usluge poduzetnicima te im biti potpora kod apliciranja za europske projekte.

U sklopu posjeta Prelogu ministar Horvat i ministrica Vučković obišli su i gradilište Dječjeg vrtića Fijolica.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije