Povezite se

Vijesti

U Ogulinu oboljela časna sestra, osoblje bolnice u izolaciji

Objavljeno

-

Bolnica Ogulin Izvor: Nacionalno/D.Prša

U Karlovačkoj županiji ukupno je 19 oboljelih od koronavirusa, a među njima je i časna sestra iz Ogulina kojoj je infekcija potvrđena sinoć nakon čega je 16 medicinara završilo u samoizolaciji, potvrdio je ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko koji je i sam u kućnoj izolaciji.

Zorko je rekao Hini kako je časna sestra u više navrata tijekom posljednjih 10-tak dana zbog respiratornih tegoba dolazila u ogulinsku hitnu službu te je bila i na rendgenskom pregledu, no hospitalizaciju je odbijala. U bolnici je ipak konačno zadržana jučer poslijepodne kada joj je i napravljen test na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.  

Poduzete su, kazao je, mjere protiv širenja bolesti, obavješteni su epidemiolozi i policija te županijski Stožer, a pacijentica je danas premještena u Karlovac na odjel Infektologije.

Poziv sudionicima mise 15. ožujka da se jave liječniku

„Pacijentica je kod nas bila u posebnoj prostoriji pod videonadzorom ima upalu pluća te sa 65 godina pomalo spada u rizičnu skupinu. Kaže da je u nedjelju 15. ožujka bila na misi u ogulinskoj crkvi i zato pozivam sve sudionike mise da se telefonom jave svom liječniku“, rekao je Zorko.

Zbog izravnog kontakta s njom prošle nedjelje dr. Zorko se kaže i sam stavio u kućnu izolaciju. On se osjeća dobro te je, dodaje, sastavio listu suspektnih osoba iz bolnice koje je redom zvao da ne dolaze ujutro na posao pa su do 7.30 svi stavljeni u samoizolaciju.

„Pozivam i sve druge koji su bili u bliskom kontaktu s časnom sestrom da budu odgovorni. Slušajmo zdravstvene radnike, jer samo tako ćemo moći suzbiti ovu pošast koja nas je zadesila“, rekao je Zorko.

Ističe i kako funkcioniranje bolnice nije upitno jer su se za takav scenarij pripremili. Dio osoblja koji je kod kuće sada uskače, a Zorko se nada da će svi nakon dvotjedne izolacije biti spremni na rotaciju.

“Ovo sada je za nas  malo stresnija situacija, ali ništa posebno”, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar u svom je apelu s tiskovne konferencije u Karlovcu  pozvao građane na pridržavanje mjera zaštite od korona infekcije, ali posebno je izdvojio medicinsko osoblje.

Naime, do sada je među 250 osoba u izolaciji devet liječnika i jedna medicinska sestra jer su bili u kontaktu s oboljelima.

Svi su oni dobro, uskoro im istječe rok samoizolacije te će biti testirani i ovisno o nalazu vraćeni na posao, no sada, kaže, slijedi izolacija i djela osoblja u Ogulinu.

„Zdravstveni djelatnici, budite nam vodilja kako se pridržavati mjera zaštite, pa da za vama idemo i svi mi ostali“, rekao je Ribar.

Dodao je da je u proteklih 24 sata policija provjerila pridržavanje mjera samoizolacije 200 osoba i utvrdila dva kršenja“, rekao je Ribar.

U Karlovačkoj županiji 19 zaraženih

U Karlovačkoj županiji je, kako je rečeno, 19 osoba oboljelo od koronavirusa, tri su zbog težeg oblika bolesti u zagrebačkoj Klinici “Fran Mihaljević” od kojih su dvojica na respiratoru.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da je od 19 zaraženih, njih devet u karlovačkoj bolnici, a na strogu kućnu izolaciju otpušteno je šestoro pacijenata kod kojih više nema ni povišene temperature niti drugih simptoma bolesti poput produktivnog kašlja ili grlobolje. Kod njih će se test uzorka ponoviti, a bit će u obiteljskoj izolaciji dok ne budu imali dva uzastopno negativna uzorka na koronavirus.

U tranzitnoj su karanteni u Grabovcu trenutno dva vozača kamiona koji će uskoro nastaviti transport roba u inozemstvo i natrag, a u karanteni Muljava kod Vojnića trojici ranije izoliranih građana sinoć se priključila još jedna osoba.

Sve to su ljudi koji kod kuće nemaju uvjete za sigurnu samoizolaciju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Vijesti

Božinović: Nadolazeći Uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje

Published

on

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u srijedu da nadolazeći uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje.

”Svi koji planiraju kratko doći u Hrvatsku tijekom uskršnjih blagdana, molio bih da to ne učine – zbog sebe i onih koje bi htjeli vidjeti, ali i zbog toga što nije izvjesno hoće li se i pod kojim režimom moći vratiti u zemlje iz kojih bi došli. Ovo nije vrijeme za putovanje i opuštanje”, kazao je.

Božinović je dodao da su mjere vezane za tržnice donijete kako bi se “omogućila nabava svježih hrvatskih proizvoda, a hrvatskoj poljoprivredi da te proizvode proda”, ali da te mjere ne treba kompromitirati.

”Ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana. Ostanimo doma”, poručio je.       

Ucitavanje vijesti

Politika

Vlada: 43 milijuna kuna za pomoć na suzbijanju epidemije koronavirusa u BiH

Published

on

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas

Za poticaj zdravstva na suzbijanju epidemije virusa Covid-19 u BiH hrvatska je Vlada u državnom proračunu osigurala financijsku pomoć u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna.

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku kojom je novac osiguran na razdjelu Ministarstva zdravstva (40 milijuna kuna) te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (3 milijuna kuna).

Novac će biti doznačen za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako je taj novac osiguran u proračunu temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti i promiče prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu, odnosno jamči osobitu skrb i zaštitu dijelovima hrvatskoga naroda izvan RH.

Nakon sjednice Vlade, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izjavio je novinarima kako je riječ o dobroj odluci, jer njome pomažemo i Hrvatima u Hrvatskoj u obrani od epidemije.

“Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju imamo s BiH i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod i u ovom trenutku zajedno s ustanovama koje su nam iskazale svoje potrebe, sukladno situaciji na terenu, a prije svega sukladno mogućnosti koje one imaju, mi smo odlučili pomoći”, rekao je.

Mislim da je to upravo ona solidarnost koja mora biti na djelu, tim više što govorimo o hrvatskom narodu bez obzira gdje on živi, dodao je Milas.

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro: Pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu je među ključnim ciljevima

Published

on

Miroslav Škoro/Ilustracija

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u četvrtak kako je pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu jedan od ključnih ciljeva Domovinskog pokreta u budućem razdoblju.

“Upravo sad, kad smo pokazali da smo snažni kao narod, izronila je skoro zaboravljena tema – Imunološki zavod u Zagrebu”, napisao je Škoro na svojoj Facebook stranici te ustvrdio da od 1994. do danas vlasti pokušavaju izbrisati taj Zavod iz kolektivnog sjećanja.

Podsjetio je da je Imunološki zavod prije 1994. proizvodio više vrsta cjepiva i krvnih pripravaka, među najboljima u svijetu.

Cjepiva je, dodao je, prodavao velikim, mnogoljudnim zemljama poput Rusije i Indije, na Bliskom istoku, ali i Švicarskoj gdje je držao i 100 posto tržišta za neka cjepiva.

“Ovih dana struka je ukazala da bismo, da imamo Imunološki, mogli uzimati plazmu od naših pacijenata koji su preboljeli koronavirus, izdvajati protutijela koja je organizam stvorio tijekom bolesti te ih koristiti u liječenju”, napisao je Škoro i istaknuo da je ponovno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu jedan od ključnih ciljeva Domovinskog pokreta. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije