U NP Sjeverni Velebit otvorena Kuća Velebita

U mjestu Krasno otvorena je ‘Kuća Velebita’ – novoizgrađeni posjetiteljski centar u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Procjenjuje se da će centar privući 15 tisuća posjetitelja godišnje.

Postav ‘Kuće Velebita’ proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.

Ulaskom u kuću doživjet će se Velebit, njegova klima, ekosustavi, životinjske i biljne vrste, kulturna baština, geologija i podzemlje. Naglasak će biti na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima će se približiti geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet. Kuća Velebita na četiri etaže moći će dočarati Velebit, što je posebno važno jer je dobar dio godine Sjeverni Velebit nedostupan posjetiteljima. Posebno će biti atraktivno ‘spuštanje’ liftom koje će posjetiteljima dočarati kako se osjećaju, što vide, čuju i osjete speleolozi kad ulaze u Velebit.

Procjenjuje se da će privući 15 tisuća posjetitelja godišnje, što su značajne brojke za nacionalni park koji bilježi porast broja posjetitelja.

Za razliku od većine turistički atraktivnih lokacija u Hrvatskoj gdje prednjače strani gosti, na Sjevernom Velebitu domaći gosti drže 60 posto u broju posjeta. Od stranaca su najbrojniji Nijemci pa Slovenci. Najviše se u park dolazi zbog Premužićeve staze i Zavižana.

Gradnju centra za posjetitelje financirao je Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007-2013.