Povezite se

Politika

U novom sazivu Sabora mjesto izborila samo trećina zastupnika iz prošlog

Objavljeno

-

Pripremila: Marija Udiljak 

Samo trećina, odnosno 50-ak zastupnika iz saziva raspuštenog u svibnju, izborilo je mjesto u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora koji bi trebao biti konstituiran idući tjedan, 22. srpnja u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Od njih 50-ak, dio HDZ-ovih, stranke pobjednice na izborima, otići će u izvršnu vlast i tako otvoriti prostor da u Sabor možda uđu još neki zastupnici iz prošlog saziva koji su bili na izbornim listama.

Starim, to jest zastupnicima 9. saziva mandati će prestati na konstituirajućoj sjednici, a među njima će biti i neka imena koja su obilježila  godine, pa i desetljeća hrvatske politike.

Iz Sabora odlaze jedina dvojica zastupnika iz 1. saziva, onog iz svibnja 1990., Branimir Glavaš (HDSSB) i Željko Jovanović (SDP), ‘zbogom’ mu je odlučila reći i Vesna Pusić (Glas), nekadašnja ministrica vanjskih poslova.

U sabornici više nećemo gledati ni niz HDZ-ovih zastupnika, nekadašnje ministre financija, zdravstva, uprave, državne imovine, poljoprivrede Ivana Šukera, Milana Kujundžića, Lovru Kuščevića, Gorana Marića, Tomislava Tolušića, kao ni Milijana Brkića, bivšeg potpredsjednika Sabora.

Još prije srpanjskih izbora, od Sabora se oprostio SDP-ov Ranko Ostojić, a nakon izbora jasno je da u njemu više neće biti ni niz nekada jakih SDP-ovih imena poput Gordana Marasa, Mihaela Zmajlovića, Saše Đujića …

Neće biti ni dvoje nekadašnjih SDP-ovih ministara Milanke Opačić i Siniše Varge, koji su kraj mandata dočekali u Klubu stranke Milana Bandića.

Ostaje pravo na naknadu plaće

Sa saborske pozornice nestaju i Bruna Esih, Željko Glasnović, Nenad Stazić, Ivan Pernar, kao i Živi zid, stranka iz koje je izašao i u nju se vratio nakon svađe i pomirbe sa Ivanom Viliborom Sinčićem.

Svim tim zastupnicima mandat će formalno prestati nakon što prisegnu novi, no ostaje im pravo na naknadu plaće, a na koliko dugo, ovisi o tome koliko su ‘grijali’ saborske fotelje.

Zastupnici koji su u sabornici proveli godinu i više imaju pravo na naknadu plaće 6+6 mjeseci: prvih šest mjeseci primat će punu saborsku plaću, drugih šest polovicu i to dok ne počnu primati plaću po drugoj osnovi ili dok ne ispune uvjete za mirovinu.

Za zastupnike koji su u sabornici proveli manje od godine dana, ali više od tri mjeseca, vrijedi pravilo 3+3: prva tri mjeseca puna, a druga tri plaća u iznosu 50 posto pune saborske.

Prvu, konstituirajuću sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela saziva predsjednik Republike. Sabor se konstituira izborom njegova predsjednika, a sasvim je sigurno da će to ponovno biti Gordan Jandroković, jedini kojemu je uspjelo dva puta biti biran na tu dužnost u 30 godina hrvatske neovisnosti  

Osim predsjednika, na konstituirajućoj sjednici može se, ali ne mora, birati i potpredsjednike Sabora, tajnika i tajnika planarne sjednice.

Ostaju Reiner i Sanader

Poznato je da će potpredsjednička mjesta zadržati HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader, jedno će dobiti nacionalne manjine, dva bi trebala pripasti opoziciji, odnosno strankama koje su osvojile najviše mandata, a u ovom slučaju su to SDP i DP Miroslava Škore.

Sabor ima tri do pet potpredsjednika, ako se biraju tri, dva predlaže parlamentarna većina, jednog(u) manjina. Ako se biraju četiri, po dva daju većina i manjina, a ako ih se bira pet, tri se potpredsjednika bira na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog manjine. “Ako nam bude ponuđeno mjesto potpredsjednika, očitovat ćemo se”, odgovorili su iz Škorina DP upitani hoće li Škoro biti jedan od potpredsjednika Sabora.

I dok se čeka službeni plan rada, poznato je da se na konstituirajućoj sjednici bira Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), tijelo koje Sabor izvještava o provedenim izborima te o imenima izabranih i zastupnika koji svoje mandate stavljaju u mirovanje i trebaju zamjenike, jer im nove dužnosti, npr. u izvršnoj vlasti, nisu spojive s dužnošću zastupnika.

Zastupnici koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje moraju o tome obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije konstituirajuće sjednice.

Na konstituirajućoj sjednici može se izabrati i Odbor za izbor i imenovanja te druga radna tijela, poput odbora za Ustav i za zakonodavstvo.

Iako će zbog epidemioloških mjera to biti zahtjevno, konstituirajuća sjednica planira se održati u povijesnoj saborskoj zgradi na Trgu svetog Marka. “Učinit ćemo sve da prvo zasjedanje održimo tamo vodeći računa o epidemiološkim mjerama“, najavio je ovih dana Jandroković.

Konačni rezultati mogući u četvrtak

Prije same sjednice treba i formalno završiti izbore za Sabor koji su u nedjelju ponovljeni na jednom biračkom mjestu u Raši.

Rok za prigovore na njih istječe u srijedu u ponoć, pa ne bude li iznenađenja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak rano ujutro će održati sjednicu i objaviti konačne rezultate izbora. Potom treba pričekati potvrdu Ustavnog suda da su izbori provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima. Bude li iznenađenja, pa neki prigovor na izbore stigne, stvar će se morati malo usporiti, a rokovi protegnuti.

Da o rokovima treba voditi računa i da je prije objave konačnih izbornih rezultata nezahvalno i teško raditi precizne planove, ističe i Ante Sanader (HDZ). Prije ponedjeljka, ništa se ozbiljnije ne može planirati, odgovorio je upitan za plan saborskog rada i moguća kadrovska rješenja za pojedina radna tijela.

Politika

Pupovac: “Moja zadaća je da otklanjam nesporazume, da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje”

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. 

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

“U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji. 

“Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama  koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće”, kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.  

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, naglasio je. 

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

“Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje”, naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji. 

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Ucitavanje vijesti

Politika

Butković: Vučićeve izjave ne doprinose ni suživotu, ni normalizaciji odnosa

Published

on

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u subotu da izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” ne doprinose ni suživotu ni normalizaciji odnosa.

“Mislim da smo dostojanstveno proslavili ‘Oluju’. Znamo da nam je pobjednički Domovinski rat nešto na što smo ponosni, ali prošlo je 25 godina i u vremenima u kojima živimo snošljivost, tolerancija i suživot nemaju alternativu. U tom smislu je i dolazak srpskih predstavnika, konkretno potpredsjednika Vlade gospodina Miloševića, mislim bio dobar i poruke su bile jako dobre, a ovo što se događa sada, iza, definitivno nije dobro i nastavak je jedne loše retorike”, rekao je Butković na novinarski upit kako komentira Vučićeve izjave o “Oluji”.

Vučić je u petak ponovio svoje stajalište da je ta akcija “najveće etničko čišćenje na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata” te je poručio da želi dobre odnose s Hrvatskom i pomirenje koje se neće temeljiti na poniženju, ocijenivši kako su Srbi u Hrvatskoj odluku o sudjelovanju u obilježavanju “Oluje” trebali donijeti sa Srbijom, ali da se Srbiju ne može uvući u proslavu “Oluje”.

Žao mi je ako je bilo užasnih napada na Miloševića, nisam ih ja organizirao, ali ako očekuju podršku tom činu – neće je dobiti. Da uvlačite Srbiju u proslavu ‘Oluje’ – u tome nećemo sudjelovati, rekao je Vučić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Domagoj Milošević: Dobar rejting HDZ-a rezultat je okupljanja, a ne sakupljanja

Published

on

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Domagoj Ivan Milošević u petak je u Rijeci komentirao dobar rejting HDZ-a rekavši da je on rezultat politike okupljanja, a ne sakupljanja.

Milošević je na konferenciji za novinare kazao da su drugi sakupljali koalicijske partnere, a da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obećao koaliciju s građanima, koji su to prepoznali što, dodao je, pokazuje i sadašnji rejting. 

Proteklih mjeseci se rješavalo nekoliko složenih kriznih situacija i borilo se za građane – od formiranja većine u Saboru i nove Vlade, ulaska u tečajni mehanizam 2, donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa do dostojanstvenog obilježavanja 25. godišnjice VRO Oluja, rekao je Domagoj Ivan Milošević te dodao da će istim tempom i nastaviti.

Između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza

Komentirajući odluku o najmu prostora u Zagrebu za stranku Domovinski pokret, Milošević je ustvrdio da “između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza”, a o kakvoj vezi je riječ, dodao je, mora se pitati njih.

Političke stranke i udruge prema kriterijima i pravilniku Grada Zagreba imaju pravo na povlaštene cijene, ali je sazrelo vrijeme da se o tom pravilniku ne odlučuje samo u Gradskoj upravi nego u Skupštini, kazao je Milošević.

Ustvrdio je da Zagreb i Zagrepčani zaslužuju bolje, učinkovitije i transparentnije upravljanje. Plaćaju ogroman porez i najveći prirez u Hrvatskoj, a Vlada je po zakonu o obnovi morala uskočiti sa 60 posto. Sada je pitanje je ima li Grad Zagreb dovoljno i za svojih 20 posto, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije