Povezite se

Politika

U novoizgrađenom Domu HDZ- a u Karlovcu proslavljena 30. obljetnica utemeljenja

Objavljeno

-

U povodu 30. godišnjice utemeljenja HDZ-a u Karlovačkoj županiji  u novoizgrađenom Domu HDZ-a, u središtu Karlovca, u srijedu navečer održana je proslava na kojoj je predsjednik stranke Andrej Plenković čestitao članstvu na obljetnici kao i na izgradnji i useljenju u novu zgradu. 

Za Andreja Plenkovića izgradnja Doma HDZ-a golemi je iskorak za HDZ Karlovačke županije te vjeruje kako će to biti dodatni motiv za mnoge da se pridruže stranci.

Govoreći o skorim parlamentarnim izborima, Plenković je ponovio istaknuo da je Vlada pod vodstvom HDZ-a postigla značajne rezultate, “od rasta plaća i mirovina, ispravljanja nepravdi prema hrvatskim braniteljima, jačanja vojske i policije, do bitnog smanjenja nezaposlenosti”, pri čemu je, kako je dodao, za mjere zapošljavanja potrošeno 7,6 milijardi kuna.

Uz ocjenu da kao najjača i najodgovornija stranka „HDZ upravlja Hrvatskom na dobrobit cijeloga naroda“ ,Plenković je rekao da se iz postignutih  rezultata vidi sposobnost upravljanja državom na svim razinama.

„Nakon četiri godine upravljanja državom svojem članstvu i hrvatskom narodu možemo pokazati što su bila obećanja, što su postignuća, ali i plan za novo četverogodišnje razdoblje, da bi temeljem toga na parlamentarnim izborima dobili povjerenje većine hrvatskoga naroda“, rekao je Plenković.

Govorio je i o unutarstranačkim izborima koji će se provesti po novom Statutu HDZ-a . „Niti jedna druga stranka ne bira izravno čak šest ljudi svojeg vodstva, izravno, neposredno, nema posredne demokracije, nema delegiranja, nema skupština kao filtera gdje se odlučuje tko će ići dalje“, rekao je predsjednik HDZ-a.

Pozvao je okupljeno članstvo da razmisle kod odabira jer, kako je rekao,  „izborom vodstva biraju i smjer koji mora imati stranka da bi odgovorno upravljala izazovima Hrvatske“.  Danas je važno osigurati nastavak gospodarskog rasta, uspješnost demografske politike, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom, kako iskoristiti zeleni plan, postići bolje obrazovanje za tržište rada 21. stoljeća, naglasio je Plenković.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Damir Jelić pohvalio je utemeljiteljicu Hrvojku Božić, autoricu večeras prikazanog dokumentarnog filma o stvaranju prvih ogranaka HDZ-a na području današnje Karlovačke županije.  

Tomo Medved  je za novu zgradu HDZ-a nazvanu Domom HDZ-a rekao da je jedinstven primjer, „prvi dom HDZ-a izgrađen u Republici Hrvatskoj“, pohvalio je rad utemeljitelja stranke, Mladeži i Zajednice žena HDZ-a, te stranku u cjelini i izrazio uvjerenje da će „HDZ u Karlovačkoj županiji i ubuduće biti nositelj političkog života tog dijela Hrvatske“.

Predsjednica Zajednice žena HDZ „Katarina Zrinski“ Nada Murganić ocijenila je da je izgradnja nove zgrade povijesni trenutak koji će puno značiti za razvoj HDZ-a, suvremene političke stranke s tridesetogodišnjim temeljima.

Na proslavi obljetnice bili su i ministri Oleg Butković, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić, a u ime vodstva stranke Ante Sanader, Branko Bačić, Vladimir Šeks i saborska zatupnica Marija Jelkovac.

Politika

Sinčić: Pogođenima potresom stopostotno obeštećenje

Published

on

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je predsjedniku Hrvatskog sabora predao peticiju s potpisima više od dvije tisuće građana iz potresom pogođenih naselja u kojoj traže stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

“Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880. godine zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100 posto“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Sabora.

Peticija je krenula iz Markuševca i brzo se proširila po Prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima, a do danas je, u samo dva dana, prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.

Peticiju poduprlo i desetak saborskih zastupnika

Peticijom se podupire prijedlog zakona Živog zida kojim se traži stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

Sinčić je izvijestio da je podršku peticiji dalo i desetak saborskih zastupnika te najavio da se peticija nastavlja sve dok se ne uvaže potrebe građana.

Prijedlog zakona koji je Živi zid u petak uputio u saborsku proceduru predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se, rekao je, događale nakon poplava u Gunji.

Sinčić je istaknuo da postojeći zakonski instrumenti nisu dovoljni jer Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje najviše pet posto i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60 posto.

Akcija Zajedno za Zagreb nije dovoljna, potrebno je osnovati Fond za pomoć žrtvama potresa

“Akcija ‘Zajedno za Zagreb’ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana”, poručio je Sinčić, koji je i europarlamentarni zastupnik.

Sve zastupnike pozvao je da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Snaga predlaže obustavu plaćanja kredita, zabranu otpuštanja radnika i ovrha

Published

on

Izvor: Nacionalno

Stranka Snaga predložila je u otvorenom pismu Vladi mjere za spas Hrvatske, njenih građana i poduzetnika u vrijeme krize, koje obuhvaćaju privremenu obustavu naplate kredita, zabranu ovrha i otpuštanja radnika te smanjenje plaća i poticanje poduzetnika.

Kroz 16 prijedloga stranka traži i zaustavljanje tijeka zateznih kamata na dospjela dugovanja do kraja 2020., deblokadu računa građana te obustavu plaćanja svih davanja koja nisu nužna, poput komunalija, naknada, poreza i prireza.

Plaće, smatraju, treba sljedeća tri mjeseca smanjiti svima jednako, a uz zabranu otpuštanja radnika potrebno je reorganizirati rad i gdje je moguće prenamijeniti djelatnost

Snaga se založila i za podršku malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja te za poticaj građanima da kupuju domaće proizvode.

No, poreznim dužnicima koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode, među kojima ima i političara treba izvršiti trenutnu prisilnu naplatu i novac rasporediti za potrebno.

Predlažu i obustavu projekata koji nisu od vitalne važnosti te zabranu gradnje spomenika, fontana i drugih dekorativnih građevina.

Građanima čiji su domovi stradali u potresu treba osigurati brz i siguran povratak u njihove domove te povesti računa i o samostalnim zanimanjima koja nemaju redovite prihode, poručuju iz Snage.

Mjere za koje smatra da su nužne za spas Hrvatske, svih njezinih građanki i građana te hrvatskih poduzetnika uslijed krize nastale epidemijom virusa COVID-19, stranka već je ranije iznijela u javnosti, no sad se otvorenim pismom odlučila izravno obratiti Vladi.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP traži da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija

Published

on

Klub zastupnika SDP-a traži da Hrvatski sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa te da zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka, priopćio je SDP-a u ponedjeljak. 
 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja te da Hrvatski sabor zasjeda svaki radni dan. 

Na dnevnom redu 16. sjednice nalazi se još 81 neraspravljena točka, a Klub zastupnika SDP-a je u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi, smatraju u SDP-u, čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici. 

Uz odluke o nastavku 16. sjednice i zasjedanja svakog tjedna od ponedjeljka do petka, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora, zakazanoj za 1. travnja, donesu odluke da će prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imati točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom.

Nadalje, predlažu da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu te da se sjednice radnih tijela Hrvatskog sabora i Predsjedništva Hrvatskog sabora u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije