U ‘nogometnom’ srpnju veliki rast potpore Grabar-Kitarović

Podrška radu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović značajno je porasla u mjesecu u kojem je dominirala tema Svjetskog nogometnog prvenstva.

Nakon nekoliko mjeseci pada potpore, posljednje istraživanje donijelo joj je veliki skok – s 46 posto prošloga mjeseca na 57 posto potpore u srpnju. Sada je na razini veljače ove godine, pokazalo je najnovije istraživanje Crobarometar za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče ispitanika koji ne odobravaju rad predsjednice – njih je u srpnju 38 posto, a dok ih je prošli mjesec bilo 45 posto. To znači kako je Predsjednica osvojila dio onih dosad neodlučnih, ali i dio onih koji ju do sada nisu podržavali.

Rad institucija

I ostala dva pokazatelja, opći dojam i ocjena rada institucije također su u porastu, kako za Predsjednicu, tako i za Sabor i Vladu. Predsjednica srpanj završava s 3,14 odnosno trojkom, Vlada s 2,31, a Sabor s 1,92.

Dojam o političarima

U srpnju, ispitanici najviše pozitivnog dojma imaju o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, njih 67 posto. Slijede predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić s 48%, predsjednik Mosta Božo Petrov s 46% i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 45%.

U top 5 je i premijer Andrej Plenković s 39% ispitanika koji imaju pozitivan dojam o njemu, ali i u top 5 po negativnom dojmu, koji o njemu ima 54% ispitanika. Na toj je ljestvici u društvu lidera srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca sa 69%, predsjednika SDP-a Davora Bernardića sa 62% te varažidnskog župana Radimira Čačića i Branimira Glavaša s 58% ispitanika koji o njima imaju negativan dojam, piše Dnevnik.hr