U nedjelju se osniva nova politička stranka: “stranka s Imenom i Prezimenom”

Redovita sjednica Hrvatskog sabora

U nedjelju 22. ožujka održat će se osnivačka skupština nove političke stranke – “stranke s Imenom i Prezimenom”, koja, kažu osnivači, želi unijeti pozitivno dramatičnu promjenu u odnos građana prema politici u Hrvatskoj, pri čemu je spremna i na velik rezultat.

U razgovoru za Hinu jedan od idejnih začetnika vrgorački gradonačelnik Ante Pranić objašnjava i neobičnost imena odnosno malih i velikih slova te kaže kako je to zato što je stranka “samo radi forme, a naglasak je na imenima i prezimenima”.

Cilj nam nije osnovati “još jednu stranku u Hrvatskoj”, objašnjava Pranić, već obrnuto. “Željeli smo da na sljedećim izborima ne bude još jedna stranka više na listiću, nego da bude nekoliko stranaka manje. Zato osnivamo ‘stranku s Imenom i Prezimenom’ kao zajednički alat i nekih stranaka, ali i niza relevantnih pojedinaca koje samo učlanjivanje u stranke ne motivira za politiku, nego rad na programu u svojem području interesa bez stranačkog aktiviranja”, rekao je.

Zbog tih pretpostavki došlo je do pokretanja projekta “stranke s Imenom i Prezimenom” čije je ime i vizual, kao i druge kreativne korake, osmislio poznati dizajner Boris Malešević. U “Novinarskom domu” u Zagrebu sutra će održati i prvu konferenciju za novinare Skupština će biti održana u Zagrebu, “pred javnošću”.

Sama stranka neće imati klasična stranačka tijela i jednog predsjednika, najavljuje. “Imena osoba koje sudjeluju u radu naše političke opcije nisu ujedno i imena samim formalnih članova, jer mnogi od njih će i dalje ostati neučlanjeni u samu stranku, ali zato još aktivniji u njezinim programskim i javnim djelovanjima”, dodaje.

U osnivanje stranke je uključen politički analitičar Ivica Relković, kninski gradonačelnik Marko Jelić, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika Petar Lovrić, bivša direktorica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross Bošković, bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. bivši HSLS-ovac Josip Budimir i drugi.

U prihvatljivom rasponu i prema lijevoj i prema desnoj strani

Stranka će u političkom smislu svoju širinu otvoriti “od centra u određenom prihvatljivom rasponu prema lijevoj i desnoj strani”.

“Držimo da je nužan dijalog ljudi koji su uključivi, bez obzira na svoju određenu identitetsku poziciju umjerenog svrstavanja u određene svjetonazorske okvire lijevo i desno od centra. Nas zanima konstruktivni hrvatski dijalog koji će dati najbolja rješenja za Hrvatsku”, objašnjava Pranić.

Što se tiče “državnog okvira prema gospodarstvu”, smatraju da je dobro ići putem “manje je više”.

“Manje države u onom što je prenormirano i porezno preopterećujuće za poduzetništvo, a više državne strategije koja će svima nama jasno dati do znanja kamo i s čime idemo. Gospodarstvu treba dati znatno više slobode, ali i otkriti strateške smjernice koje će država provoditi i koje neće mijenjati sa svakom novom administracijom kao da je prethodno bio opći potop”, rekao je. Detaljnije pozicije stranke bit će u programu koji je u izradi.

Uz gospodarstvo, najbitnijim temama za sadašnjost i budućnost Hrvatske, Pranić ističe uređenost države, a naglašava važnost antikorupcijske politike.

Niječno odgovara na pitanje boje li se eventualnog slabog rezultata na izborima, s obzirom na aktualna iskustva u političkom životu Hrvatske u kojem su mnoge nove stranke doživjele neuspjeh, i poručuje da su spremni i na veliki rezultat.

“Kod mnogih vrsnih pojedinaca u Hrvatskoj veći je politički strah staviti svoje ime i prezime kao ponudu javnosti i biračima, nego dobiti kao odgovor na izborima nula glasova. Mi se ne bojimo nikakvog rezultata i uopće nas ne opterećuju statistike neuspješnih. Kao takvi opasno smo spremni i na veliki rezultat”, rekao je.

Kaže i da je u ovom trenutku nemoguće govoriti o tome s kim će stranka surađivati u budućnosti.

“Hrvatska politička stranačka budućnost nepoznanica je i za dvije dosadašnje velike stranke, pa je nemoguće govoriti o tome s kim će se uopće moći surađivati ‘dan poslije’. Svaki odgovor o tome tko su te stranke je zato suvišan, jer nama nije interes bilo koga stranački održavati i podržavati, nego unijeti dramatičnu, i to pozitivno dramatičnu promjenu u odnos građana prema politici u Hrvatskoj uopće”, poručuje.