Povezite se

Zagreb

U nedjelju centar Zagreba bez automobila

Objavljeno

-

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, uže središte Zagreba u nedjelju će od 8 do 20  sati biti zatvoreno za promet motornih vozila, a u podne će sa Zrinjevca krenuti tradicionalna vožnja biciklima gradskim ulicama “Zagrebačka Žbica”.

Grad Zagreb je tradicionalno donio rješenje o zatvaranju prometa u užem središtu grada na Europski dan bez automobila.

Promet motornih vozila bit će u nedjelju zabranjen od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Hebrangova – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zabrana kretanja se odnosi za sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni.

Preporuča se svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba.

Tog dana će policijski službenici koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u centru Zagreba službu obavljati na biciklima, odnosno izbjegavat će ulazak vozila prometne policije u centar grada. Cilj je doprinos Policijske uprave zagrebačke u globalnom poticanju građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu, kao i ukazivanja na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima i poboljšava se opće zdravstveno stanje osobe.  

Točno u podne sa zagrebačkog Zrinjevca krenut će “Zagrebačka Žbica”, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, kojoj će se, kao i ranijih godina, pridružiti gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Dužina vožnje bit će sedam kilometara, a povratak je na Zrinjevac. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Žbica vožena je na Europski dan bez automobila 2000. godine.

Program obilježavanja Dana bez automobila na Zrinjevcu bit će od 10 do 13 sati, a 3. Mala biciklijada, koju će voziti djeca do šest godina, počet će u 10,30 sati, također na Zrinjevcu, a trasa će biti duga 365 metara.

U Zagrebu će na Europski dan bez automobila, 22. rujna, građanima biti omogućen i besplatan posjet muzejima. 

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna). Taj se tjedan obilježava od 2002. godine s ciljem poboljšanja javnog zdravlja i kvalitete života, promoviranjem “čiste” mobilnosti i održivog gradskog prijevoza.

Slogan ovodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Krećite se s nama!” te se motivira građane na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Vijesti

ZET: Od sutra ponovno tramvajski promet užim središtem Zagreba

Published

on

Izvor: Nacionalno

Tramvajski promet užim središtem Zagreba – Jurišićevom, Praškom, Ilicom i Trgom bana Josipa Jelačića, koji je zbog potresa bio prekinut, ponovno se uspostavlja od četvrtka, 2. srpnja, priopćio je u srijedu ZET.

“Nakon što su stručne službe izvršile detaljne preglede i otklonile opasnosti koje su prijetile nakon potresa, a ekipe ZET-a obavile provjeru ispravnosti tramvajskih kolosijeka i naponske mreže, od četvrtka, 2. srpnja, tramvaji će ponovno voziti Jurišićevom, Ilicom, Praškom i Trgom bana Josipa Jelačića”, istaknula je u prioćenju Služba za odnose s javnošću ZET-a.

Završni radovi na Trgu bana Jelačića ne utječu na prometovanje tramvajskih linija

U ZET-u su također naglasili da se sve tramvajske linije koje su prometovale izmijenjenim trasama, od četvrtka, 2. srpnja, vraćaju na svoje uobičajene trase. 

Također, u promet se vraća i linija 13 (Kvaternikov trg – Žitnjak), dok će istovremeno biti ukinute izvanredne autobusne linije 608 (Trg žrtava fašizma – Vlaška – Kvaternikov trg) i 611 (Glavni kolodvor – Praška).

U ZET-u kažu da su u tijeku još završni radovi na redovnom održavanju kolosijeka na središnjem gradskom trgu, a koji ne utječu na prometovanje tramvajskih linija. 

Sve linije vozit će prema važećem ljetnom redu vožnje, koji je dostupan na ZET-ovoj internetskoj stranici. 

Iz ZET-a su također još jednom pozvali putnike da se pridržavaju odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

 ZET će, kao i do sada, dezinficirati vozila tri puta na dan te ih provjetravati kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Slab potres od 2.3 po Richteru opet zatresao Zagreb

Published

on

Dodao

Slab potres snage 2.3 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro Zagreb i okolicu, ponovno s epicentrom kod Markuševca gdje je bilo i središte razornog potresa jačine 5.5 po Richteru koji je Zagreb pogodio 22. ožujka.  

Iz Seizmološke službe javljaju da su slab potres zablježili u 6 sati i 2 minute.

Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim informacijama potres se osjetio u Zagrebu, kažu seizmolozi.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Grad Zagreb: Izabran novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak

Published

on

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak donijelo je odluku kojom se za ravnatelja te bolnice na četverogodišnji mandat imenuje Ivo Dumić Čule, potvrđeno je u utorak iz zagrebačke gradske uprave.

“Upravno vijeće je utvrdilo da je kandidat dr. sc. Ivo Dumić Čule uz prijavu dostavio uredno traženu dokumentaciju, da ispunjava sve uvjete iz javnog natječaja, da posjeduje kompetencije potrebne za upravljanje u zdravstvenom sustavu te da je iskusni dokazani znanstvenik u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, osobito u dijelu kliničke i translacijske medicine”, navodi se u priopćenju.

Kako se doznaje, Dumić Čule ima 32 godine, zaposlen je u Kliničkoj bolnici Dubravi, a znanstveno djeluje u sklopu Centra za klinička i translacijska istraživanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prije godinu dana Upravno vijeće bolnice smijenilo je s dužnosti ravnatelja Boru Nogala, koji je na čelu te bolnice bio 23 godine, zbog nepravilnosti pri zapošljavanju u toj ustanovi.

Nogalo je kao prave razloge smjene navodio utjecaj moćnih interesnih skupina koje od te bolnice žele preuzeti 60 milijuna eura vrijedan EU projekt izgradnje centra za kompetencije u translacijskoj medicini te vrijedno zemljište u podsljemenskoj zoni, uključujući i negdašnje lječilište Brestovec. 

“Mi smo znanstvena ustanova koja je dobila najveći znanstveni projekt u Hrvatskoj, ali ovakav eksperiment još nije viđen, da na mjesto ravnatelja jedne bolnice dolazi specijalizant”, komentirao je Nogalo, koji se i sam ponovno javio na natječaj za ravnatelja. 

Rekao je kako je zbog svoje borbe za Srebnjak, zajedno s još dvoje kolega, pred otkazom u toj bolnici. Nogalo se u međuvremenu angažirao i u politici te je na izbornoj listi Stranke s imenom i prezimenom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije