Povezite se

Zagreb

U nedjelju centar Zagreba bez automobila

Objavljeno

-

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, uže središte Zagreba u nedjelju će od 8 do 20  sati biti zatvoreno za promet motornih vozila, a u podne će sa Zrinjevca krenuti tradicionalna vožnja biciklima gradskim ulicama “Zagrebačka Žbica”.

Grad Zagreb je tradicionalno donio rješenje o zatvaranju prometa u užem središtu grada na Europski dan bez automobila.

Promet motornih vozila bit će u nedjelju zabranjen od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Hebrangova – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zabrana kretanja se odnosi za sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni.

Preporuča se svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba.

Tog dana će policijski službenici koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u centru Zagreba službu obavljati na biciklima, odnosno izbjegavat će ulazak vozila prometne policije u centar grada. Cilj je doprinos Policijske uprave zagrebačke u globalnom poticanju građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu, kao i ukazivanja na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima i poboljšava se opće zdravstveno stanje osobe.  

Točno u podne sa zagrebačkog Zrinjevca krenut će “Zagrebačka Žbica”, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, kojoj će se, kao i ranijih godina, pridružiti gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Dužina vožnje bit će sedam kilometara, a povratak je na Zrinjevac. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Žbica vožena je na Europski dan bez automobila 2000. godine.

Program obilježavanja Dana bez automobila na Zrinjevcu bit će od 10 do 13 sati, a 3. Mala biciklijada, koju će voziti djeca do šest godina, počet će u 10,30 sati, također na Zrinjevcu, a trasa će biti duga 365 metara.

U Zagrebu će na Europski dan bez automobila, 22. rujna, građanima biti omogućen i besplatan posjet muzejima. 

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna). Taj se tjedan obilježava od 2002. godine s ciljem poboljšanja javnog zdravlja i kvalitete života, promoviranjem “čiste” mobilnosti i održivog gradskog prijevoza.

Slogan ovodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Krećite se s nama!” te se motivira građane na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Vijesti

Bandić najavio pojeftinjenje odvoza smeća do početka travnja

Published

on

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandiću najavio je u utorak pojeftinjenje odvoza smeća do početka travnja, ali i promjene oko dinamike odvoza papira i plastike u sklopu kojih bi se plastika i papir, umjesto dvaput mjesečno, odvozili četiri puta mjesečno.

“Danas razmišljam o tome da ide naputak Čistoći, preko Gradskog ureda za gospodarstvo, da se u našoj odluci koja u jednom članku glasi da se plastika i papir odvozi najmanje dva puta mjesečno, to čini svaki tjedan. To je moja preokupacija da u roku od mjesec dana očistimo grad”, kazao je Bandić na otvorenju OŠ Središće.

Dodao je da će učiniti sve da naputak krene od sutra “kako bi se napravilo reda u gradu”.

S obzirom da od 1. veljače višestruko poskupljuju cijene odvoza otpada, zagrebački gradonačelnik najavio je da će do 1. travnja preustrojem – kadrovskim, organizacijskim i inim u Čistoći omogućiti da se najmanje 25 posto smanje troškovi odvoza smeća u Zagrebu.

To je moja preokupacija u naredna dva mjeseca, rekao je Bandić dodavši kako je od sutra svaki tjedan odvoz plastike i papira, a do 1. travnja smanjenje fiksnog dijela najmanje za četvrtinu.

Na pitanje o zapošljavanju u podružnici Holdinga Čistoći umirovljenog generala Vlade Šindlera, gradonačelnik je rekao da apsolutno vjeruje predsjednici uprave Holdinga Ani Stojić Deban i šefu podružnice Čistoće Juri Leki, dodavši da kadroviranje prepušta ljudima kojima je dao povjerenje i da je zapošljavanje u njihovoj ingerenciji.

“Što se tiče gospodina Šindlera, ako su oni prepoznali da on može pomoći u određeno vrijeme da se tamo uvede ako treba i poluvojni ustroj da se napravi red onda ću ja to pozdraviti. Inače ne sudjelujem u kadroviranju u podružnicama, o tome brine šefica Holdinga i šefovi podružnica, imaju odriješene ruke”, kazao je Bandić.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Bandić: Zagrepčani su rekli jesam li ja budućnost Zagreba

Published

on

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da su Zagrepčani na zadnjim lokalnim izborima rekli je li on budućnost Zagreba, a reći će i na sljedećim izborima.

“Jedino mjerilo su građani, a koalicijskim partnerima još jednom bih poručio da ne komuniciraju putem medija. Jesam li ja budućnost građani su odlučili na zadnjim izborima, a hoću li i dalje biti budućnost reći će na sljedećim izborima”, rekao je Bandić komentirajući poruke iz HDZ-a da bi ga trebao zamijeniti netko mlađi. 

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol u nedjelju je na facebooku objavio da “Bandić nije budućnost Zagreba” i pozvao HDZ u borbu za Zagreb, dok je prije nekoliko dana HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio da bi Bandića u idućem mandatu trebao zamijeniti netko mlađi.

Također je ustvrdio da u njegovoj stranci nema “žetončića”, koji su još uvijek neophodni HDZ-u za većinu u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je kako je Ana Komparić Devčić nedavno izašla iz kluba zastupnika njegove stranke. “Da je bilo ‘žetončića’, onda ne bi izišla. U klub se ulazi dragovoljno i izlazi dragovoljno, mi smo demokratska stranka s demokratskim pravilima igre i uzusima”, kaže Bandić.

Što se tiče mogućnosti da ga HDZ “izda” i ne podrži predložene izmjene GUP-a, rekao je kako to nije njegov GUP nego GUP Zagreba i podržat će ga svi kojima je u interesu razvoj grada.

Najavio je da će GUP biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine koja će se održati 6. veljače. “O njemu će se raspravljati, zastupnici će se izjasniti, ako ga usvoje idemo dalje, ako ne GUP-a nema i sve je u redu”, rekao je Bandić. 

Također je ustvrdio kako “nije informiran” u vezi nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva koja je utvrdila da smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo nije kršio zakone, za što su ga optuživali Bandićevi suradnici.

Novinare je uputio da se za sva pitanja u vezi Nogala obrate predsjednici Upravnog vijeća bolnice Ani Stavljenić-Rukavini i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zagrebački HNS: Bandić govorio neistinu o Srebrnjaku

Published

on

Zagrebački HNS zatražio je u nedjelju javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je, tvrde, govorio neistinu o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

HNS se poziva na sadržaj promemorije inspekcije Ministarstva zdravstva, koju je u subotu objavio RTL, a u kojoj se navodi da inspekcijom od 19. i 20 prosinca u toj dječjoj bolnici nisu potvrđene optužbe Grada Zagreba da se tamo provodilo ‘nadriliječništvo’.

Ukoliko je objavljena promemorija istinita Bandić je, poručuju u priopćenju iz te stranke, govorio neistinu te očekuju javno objašnjenje i ispriku djelatnicima bolnice Srebrnjak i cjelokupnoj javnosti.

“Zagrebački gradonačelnik nije govorio istinu na sjednici Gradske skupštine 23.prosinca kada je pred zastupnicima za govornicom Skupštine rekao da je nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva u potpunosti potvrdio tvrdnje Grada Zagreba i Gradskog kontrolnog ureda o nepravilnostima na Srebrnjaku”, navode u priopćenju.

Uz ispriku, kažu, Bandić bi trebao  predložiti i sankcije za sebe i svoje suradnike radi iznošenja neistinitih navoda.

Grad Zagreb je u prosincu protiv zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak podnio kaznenu prijavu za nadriliječništvo, zbog čega je Ministarstvo zdravstva i obavilo inspekcijski nadzor.

Ranije tog mjeseca, odlukom Upravnog vijeća bolnice s dužnosti ravnatelja Srebrnjaka smijenjen je Boro Nogalo, kojeg je nakon smjene podržao dio zaposlenika Srebrnjaka, negirajući optužbe koje su mu Grad Zagreb i Upravno vijeće stavljale na teret.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije