U napadima u Afganistanu najmanje 30 mrtvih

Najmanje 30 osoba poginulo je a deseci su ranjeni u pobunjeničkim napadima na sjedište afganistanskih obavještajnih službi (NDS) u Kabulu, te na položaje NDS-a i vojske u pokrajinama Helmandu i Farahu u subotu ujutro, objavili su službeni izvori.

Naoružani talibani napali su kontrolnu točku afganistanske vojske u okrugu Bala Buluk na zapadu pokrajine Farah. U napadu je ubijeno najmanje 25 pripadnika afganistanske vojske. Lokalni dužnosnici kazali su da su talibani nakratko zauzeli kontrolnu točku te da su uzeli sve oružje i streljivo koje su tamo našli.

U Kabulu je bombaš samoubojica pješice stigao ispred sjedišta NDS-a te aktivirao eksploziv pri čemu su “smrtno stradale dvije osobe a ranjeno je sedam”, izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nadžib Daniš.

Do napada je došlo u 8.30 sati po lokalnom vremenu, odmah nakon kontrolnog punkta NDS-a na kojem, dakle, samoubojica nije zaustavljen. Za operaciju zasad nitko nije preuzeo odgovornost.

Svjedoci su potvrdili “veliku eksploziju” na rubu diplomatske četvrti, blizu američkog veleposlanstva i sjedišta operacije Odlučna potpora NATO-a. No, po izvoru unutar NDS-a, cilj je bila afganistanska obavještajna služba. “Do eksplozije je došlo ispred glavnog ulaza. Poginuo je civil, ranjeni svi pripadaju NDS-u”, istaknuo je izvor.

Istodobno još su dva samoubilačka napada izvedena na vojnu bazu i policijsku postaju u Helmandu. Za njih su odgovornost na Twitteru preuzeli talibani koji kontroliraju 10 od 14 okruga te južne pokrajine.

“Nažalost dva vojnika ubijena su u operaciji a sedam ih je ranjeno”, rekao je pokrajinski glasnogovornik Omar Zavak. (H)