U Moskvi odana počast milijunima žrtava staljinističke boljševičke represije

Pixabay

Rusi su se okupili u nedjelju u Moskvi kako bi odali počast milijunima žrtava staljinističke boljševičke represije te su istovremeno pozvali na oslobađanje zatočenog povjesničara Jurija Dmitrijeva, stručnjaka za to povijesno razdoblje.

Tijekom te godišnje ceremonije na inicijativu nevladine udruge “Memorial” – najstarije ruske organizacije za obranu ljudskih prava – stotine osoba naizmjenično tijekom cijelog dana čita imena žrtava kod Kamenog spomenika Solovetski, donesenog s otoka Solovki na sjeveru Rusije, gdje su bili otvoreni prvi sovjetski gulazi. Kamen s tog otoka postavljen je na trgu Lubjanka, ispred sjedišta ruske tajne službe FSB, bivšeg zloglasnog KGB-a, i u samoj blizini Staljinovog groba u nekropoli izvan zidina Kremlja.

Ovogodišnje okupljanje posvećeno je i povjesničaru Dmitrijevu, članu “Memoriala”, poznatom po istraživanju sudbina nestalih tijekom Vladavine terora 30-ih godina prošlog stoljeća, razdoblja poznatog i kao Velika čistka.

Dmitrijev, uhićen u prosincu 2016. u Petrozavodsku, sjeveru Rusije uz granicu s Finskom, optužen je za “raspačavanje pedofilskih fotografija”, optužbu koju nevladina udruga odbacuje i tvrdi da se radi o “montiranom” procesu.

Dmitrijev, kojemu prijeti 15 godina zatvora, odlučno odbacuje navode optužnice. Aktivisti “Memoriala” optužuju predsjednika Vladimira Putina da radi na tome da se zločini Josifa Staljina zaborave.

“Tijekom Vladavine terora, samo u Moskvi je u dvije godine likvidirano 40.000 ljudi”, tvrdi “Memorial”. Povjesničari procjenjuju da je tijekom Staljinove Vladavine terora od 1936. do 1938. u čistkama ubijeno oko milijun ljudi, a da je tijekom tridesetogodišnje vladavine, do njegove smrti 1953., odgovoran za smrt 20 milijuna ljudi.

U gulazima i kao posljedica ekonomske politike, Staljin je tijekom tri desetljeća ubio 10 milijuna ljudi i glavni je krivac za “Holodomor” – namjerno izazvanu Veliku glad koja je ubila tri do pet milijuna Ukrajinaca.

Poljski odvjetnik židovskog porijekla Raphael Lemkin, jedan od autora definicije genocida, prozvao je ovaj zločin “klasičnim genocidom”.

Ovogodišnje obilježavanje Staljinovih zločina ima posebnu težinu, s obzirom da Rusija 7. studenoga obilježava 100. obljetnicu oktobarske revolucije uz brojne izložbe i simpozije. U sovjetskoj eri se godišnjica oktobarske revolucije slavila uz veliku pompu. (Hina)