U Mirkovcima uskoro zemljište za 30 obiteljskih kuća

Državni tajnik Nikola Mažar

U Mirkovcima, u blizini Vinkovaca, gradske vlasti Vinkovaca kroz projekt demografske obnove, koji je u pripremi, ponudit će građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća po modelima obnove i stambenog zbrinjavanja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare vinkovačkoga gradonačelnika Ivana Bosančića i državnog tajnika Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara.

Po riječima Nikole Mažara, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje trenutačno provodi aktivnosti stambenog zbrinjavanja za 30 obitelji na području Mirkovaca, koji su jedini dio grada Vinkovaca sa statusom područja od posebne državne skrbi.

“Osobno me veseli da smo došli do konkretnih planova koji će se uskoro događati na području Mirkovaca. U 2015. je izdano, primjerice, samo jedno rješenje za nabavu građevinskog materijala za gradnju obiteljskih kuća na području Mirkovaca, a ove godine izdajemo šest takvih rješenja, 12 obiteljskih kuća je u fazi projektiranja, a isto toliko kuća u Mirkovcima je u fazi isporuke građevinskog materijala”, rekao je Mažar.

Zahvalio je na strpljenju svim građanima koji su, kako je rekao, prije pet-šest godina podnijeli zahtjeve za stambeno zbrinjavanje, a još su na listi čekanja. Istaknuo je kako su od njegova dolaska na čelo Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje postupci odobravanja zahtjeva znatno ubrzani.

Mislim da država mora svoju ustavnu obvezu, a to je obveza stvaranja osnovnih životnih uvjeta, obavljati u konkretnim rokovima, a to je godina i pol do dvije godine od predaje zahtjeva, poručio je Mažar.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je da će Grad na području Mirkovaca osigurati građevinsko zemljište koje bi obitelji mogle kupiti po vrlo povoljnijim uvjetima.

“Kada vidimo da će 30 obitelji na području grada Vinkovaca doći u priliku da naprave svoj obiteljski dom, moramo biti zadovoljni jer je riječ o prvim bedemima obrane za ostanak obitelji na ovom području, i da zaustavimo iseljavanja”, rekao je Bosančić.

Gradonačelnik Bosančić i državni tajnik Mažar pozvali su zainteresirane građane da do 15. veljače, kad je krajnji rok, zahtjev podnesu Uredu državne uprave Vukovarsko–srijemske županije. (Hina)