U Ministarstvu zdravstva uručeni ugovori za specijalističko usavršavanje doktora medicine

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak su svečano uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru projekta “Specijalističko usavršavanje doktora medicine” iz Europskog socijalnog fonda, a riječ je o 82 milijuna kuna za 21 dom zdravlja i zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave čime će se financirati i 76 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Iz Europskog socijalnog fonda financirano je 85 posto, odnosno više od 69 milijuna kuna, a nacionalno je sufinancirano 15 posto, oko 12 milijuna kuna.

Od 21 potpisnika ugovora, 13 je domova zdravlja i osam zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave. Ukupno je dodijeljeno 28 ugovora.

Potpisnici trilateralnih Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te ravnatelji domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave čiji su projektni prijedlozi uspješno prošli sve faze postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljeno ono što je započelo uspješno, a to je, kazao je, ulaganje u ljude.

“Taj projekt je nešto što je nasušna potreba i što ćemo nastaviti. Mislim da će s tim projektom hrvatska djeca ostajati u Hrvatskoj, a stariji će, neovisno u kojem su dijelu Hrvatske, biti sigurni da će imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, ustvrdio je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je da je Ministarstvo zdravstva kroz njihovu provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja iskazalo interes za nekoliko tisuća pripravnika koji će raditi u sustavu zdravstva i koje će Zavod financirati putem pripravništva.

Ocijenio je da je taj, zajedno s projektom “Specijalističko usavršavanje doktora medicine”, izvrstan projekt koji će zdravstvo učiniti konkurentnijim, što, dodao je, pokazuju i neovisne institucije koje su hrvatsko zdravstvo svrstale među 30 od 197 najboljih u svijetu.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric zahvalio je HZZO-u, Ministarstvu zdravstva te svima koji su doprinijeli tome da “napokon krene jedan projekt koji će objediniti, centralizirati potrebe Hrvatske i osigurati sredstva za to”.

Ocijenio je da su projekti poput ovog, za koje ministar najavljuje da će ih biti još, zaista nešto što će podići zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj. “Kuće i aparate kupimo, no ljude ne možemo”, dodao je.

“Cijela Europska unija ide prema jačanju uloge zdravlja te će od 2021. postojati posebne linije unutar Europskog socijalnog fonda namijenjene zdravlju. Na razini cijele EU populacija nam stari, postoje nove opasnosti koje vrebaju u zdravstvenom sustavu, nove vrste ovisnosti uslijed tehnoloških razvoja i EU je odlučila veliki naglasak staviti u segmentu socijalne inkluzije, čak dvije linije su usmjerene – jedna na prevenciju zdravlja, druga na reagiranje na pojavnost. Tako da će Ministarstvo zdravstva imati još veću ulogu u Europskom socijalnom fondu”, zaključila je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković-Knežević. (H)