U Madridu ministri usuglašavaju detalje izvanrednih mjera za Kataloniju

EPA/Juan Carlos Hidalgo

Španjolski premijer Mariano Rajoy i njegovi ministri usuglašavaju u subotu seriju izvanrednih mjera za intervenciju u Kataloniji gdje je regionalna vlada pokrenula proces “pobunjeničkog, sistemskog i svjesnog neposluha” koji se “ne može prolongirati”, izvijestila je španjolska vlada.

Bit će to prvi put nakon četiri desetljeća da mlada španjolska demokracija uvodi izvanredne mjere kojima središnja država preuzima nadležnost regionalne vlade.

Sastanak u Madridu počeo je u 10 sati no još uvijek nisu poznati detalji mjera. Pretpostavlja se da središnja vlada namjerava preuzeti kontrolu nad unutarnjim poslovima, policijom, financijama, informacijskim sustavom i javnim medijima. Nakon sastanka se očekuje očitovanje vlade.

Španjolska vlada je u distribuiranom dokumentu navela da će restaurirati red u skladu s ustavom, osigurati neutralnost institucija, garantirati javne usluge i gospodarsku aktivnost i sačuvati prava stanovnika.

Vlada u Madridu tvrdi da je sadašnja situacija “neodrživa” i da se “ne može prolongirati” te da je upravo članak 155. ustava način kako ju obuzdati. Njime želi zaustaviti katalonsku vladu na putu prema proglašenju nezavisne republike Katalonije koja nije bila proglašena prošli tjedan nakon održavanja referenduma na sjeveroistoku Španjolske. Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Mjere podržavaju vladajuća Narodna stranka desnog centra i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća. Imaju potrebnu većinu da mjere budu odobrene u parlamentu.

Mjere bi mogle stupiti na snagu 27. listopada kada se očekuje glasanje u gornjem domu parlamenta, zaduženom za teritorijalna pitanja.

Hina