U Ljubljani otvorena izložba “Knjižna umjetnost u Hrvatskoj”

Izložba “Knjižna umjetnost u Hrvatskoj” (Book Art in Croatia), kojom se predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba otvorena je u utorak u Ljubljani, u prostorijama Narodne in univerzitetne knjižnice.

Izložbu je pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa slovenskom nacionalnom knjižnicom.

Izložbu je otvorio slovenski ministar kulture Anton Peršak, a sudjelovali su i Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani, Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, hrvatska veleposlanica u Ljubljani Vesna Terzić i autor izložbe Milan Pelc.

„Postavljanje izložbe Book Art in Croatia u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani nastavak je dugogodišnje lijepe suradnje dviju ustanova koje mnogo toga veže, kao što nas veže i Beramski Misal koji je dio ove izložbe“, rekla je na otvorenju ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tatijana Petrić.

Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba.
Obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno–grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše domete umjetničkog oblikovanja knjige u Hrvatskoj.
Autor izložbe, povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc odabrao je šezdeset jedinica koje su slovenskoj publici predstavljene na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis).

Izloženo je i nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskog Misala (14./15. stoljeće) Bartola Krbavca, koji se čuva u ljubljanskom NUK-u.
„Jasno je da ova izložba ne može dati ni dubok ni sveobuhvatan pregled nacionalne knjižne baštine. Njezina je svrha u prvom redu osvijetliti pojedine ključne momente u složenom povijesnom tijeku. Ona će vas tek podsjetiti na njegove najvažnije specifičnosti. Ona će vam tek odškrinuti vrata jedne goleme biblioteke koja se formirala na povijesnom tlu Hrvatske u vremenskom rasponu od 15 stoljeća“ rekao je autor izložbe Milan Pelc. On je podsjetio na misao znamenitog hrvatskog povjesničara Vjekoslava Klaića koji je 1913. zapisao: „Maleni narodi, ako hoće da se održe, moraju se odlikovati vanrednim vrlinama.“, dodavši kako je jedna od tih vrlina i njegovanje knjižne kulture i umjetnosti knjige kao temeljne sastavnice nacionalnoga identiteta.

Izložbu “Knjižna umjetnost u Hrvatskoj”, koja je postavljena u izložbenoj dvorani ljubljanskog NUK-a, prati istoimeni katalog s uvodnim esejom i kratkim opisom izložene građe. Izložbu, koja prigodno u Europskoj godini kulturne baštine odražava bogatstvo i raznolikost ovog važnog dijela hrvatske baštine i nacionalnog identiteta, slovenska će javnost moći pogledati do 19. ožujka 2018. godine.