U listopadu oko 1700 blokiranih građana manje nego u rujnu

Krajem listopada ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 272.402 građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,55 milijardi kuna, kao i 20.121 poslovni subjekt, s glavnicom duga od 7,5 milijardi kuna, pokazuju objavljeni podaci Fine.

Broj blokiranih građana bio je za 1.721 ili 0,6 posto manji nego u rujnu, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za 188,5 milijuna kuna ili jedan posto.

Pribroje li se kamate od 7,07 milijardi kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. listopada iznosio je 25,6 milijardi kuna, što je 283,2 milijuna kuna manje nego krajem rujna ove godine.

Podaci Fine pokazuju i da je krajem listopada bilo blokirano 20.121 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 116 ili za 0,6 posto manje u odnosu na rujan.

Njihov dug po osnovi glavnice od 7,5 milijardi kuna smanjen je za 176,78 milijuna kuna ili za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zajedno s kamata od 2,49 milijardi kuna, njihov ukupni dug iznosio je 9,97 milijardi kuna.

Fina u najnovijoj informaciji o kretanju dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekta i građana ne iznosi usporedbu podataka o broju blokiranih poslovnih subjekata i građana te o iznosu njihova duga na godišnjoj razini.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Inače, Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te izmjene zakona o stečaju potrošača. Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima.

Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini. Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.