U Kosinjskoj dolini izvanredno stanje, očekuje se vrhunac vodenog vala

Izvor: Nacionalno/D.Prša

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Voda je prodrla u neke objekte, stanovnicima je isključena struja. Ceste su poplavljene pa 500-tinjak ljudi na tom području ovisi o čamcima. Na terenu su sve interventne službe.

Održan je sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat. Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područja Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje te 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa dovozi čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom.

Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se da se neće ponoviti 2010. kada je razina vode na tom području dosegnula točku od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju te pomažu ugroženim stanovnicima u dizanju namještaja i zbrinjavanju stoke.

Poplavljeno područje Kosinja obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića. Iz Ureda ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Od tri zaselka s 20 kuća dva su bez struje. Isključena je u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su neke žice pod vodom ili pola metra od nje.