U kolovozu stižu veći računi za struju i to nije sve!

Zbog podizanja naknade za poticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo na svojim računima, struja će poskupjeti, a to bi najkasnije do 10. srpnja trebao objaviti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nova naknada počet će se obračunavati u kolovozu za račune iz srpnja, a rast će sa sadašnje tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu na sedam i pol lipa što znači da će kućanstvu s prosječnom potrošnjom od 3.600 kWh godišnje račun za struju porasti sa sadašnjih 3.270 kuna za oko 170 kuna godišnje, piše Novi list koji je doznao i da je zbog manjka novaca već najesen moguće i dodatno poskupljenje.

Nova će se naknada potrošačima početi obračunavati u kolovozu za račune iz srpnja što znači da će na snazi biti od 1. srpnja, a to znači da će prosječan račun i dalje biti manji nego u 2016. godini, budući da je s prvim danom ove godine smanjen PDV na isporuku struje na 13 posto.

Novi list podsjeća da je odluka o podizanju naknade na 7,5 lipa pripremljena već odavno i skuplja je naknada trebala krenuti u primjenu i prije lokalnih izbora, ali je nakon smjene Mostovaca Vlada dolučila poskupljenje odgoditi za vrijeme nakon izbora.

Podizanjem naknade na 7,5 lipa, kažu izračuni upućenih, gospodarstvu će trošak električne energije porasti za desetak posto. Kako odluka o poskupljenju mora stupiti na snagu što prije, jer se čekalo da prođu izbori, nema vremena za izradu i donošenje propisa kojima bi se, jedna je od ideja u Ćorićevu ministarstvu, rast cijene zbog naknade gospodarstvu kompenzirao smanjenjem mrežarine koju plaćaju HEP-u.

HEP bi, navode upućeni, mogao podnijeti taj teret, što će po svemu sudeći i morati nakon što pojeftinjenje mrežarine bude pripremljeno, očekuje se najesen. Dotad Vlada općenito mora osmisliti novi model zahvaljujući kojem će biti dovoljno novca za sve »obnovljivce« bez stalnih poskupljenja naknade na računima potrošača.