U Kninu obilježena 11. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

U vojarni “Kralj Zvonimir” u Kninu obilježena je 11. obljetnica ustroja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske kojoj su, među ostalima, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je Krstičević, kao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, rekao da upravo pripadnici te brigade baštine i čuvaju uspomene na časne i slavne ratne brigade Tigrove, Gromove, Vukove i Pauke. Napomenuo je kako je u Domovinskom ratu na putu do slobode veliki broj hrvatskih branitelja položio svoje živote na oltaru Domovinu, te da upravo uspomena na njih motivira za izgradnju Hrvatske kakvu su sanjali.

Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, a branitelji su njezin kamen temeljac. Hrvatska vojska zato mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Upravo zato vam čestitam što ste povratkom dodjele crvenih beretki u kapelici Sv. Križa na Dračevcu vratili tradiciju koja je prekinuta 2000. godine, kazao je.

Ministar je najavio kako će se do kraja godine ustrojiti satnija mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama te da će Glavni stožer uskoro predložiti i koncept provedbe tečaja za naprednu pješačku obuku elitnih hrvatskih vojnika.

Matanović je izjavio kako se u Kninu, kao gradu snažne hrvatske povijesti, s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih, nestalih i ranjenih hrvatskih branitelja.

Središnjoj svečanosti prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95”, a u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je sveta misa.