U Kninu izložba naoružanja i opreme HV-a u povodu obljetnice ‘Oluje’

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice operacije ‘Oluje’ u Kninu je u subotu otvorena izložba naoružanja i opreme Hrvatske vojske. na kojoj je predstavljena i samohodna haubica koja je nadavno kupljena od Njemačke i koji je izazvala posebnu pozornost posjetitelja.

“Ovom samohodnom haubicom može se ispaliti projektil dometa 80 kilometara, otporna je na sve vremenske uvjete, ima pet članova posade i trenutačno ju se smatra najboljim topničkim oružjem u svijetu,” rekao je novinarima poručnik Martin Ćuk, zapovjednik voda u Topničko raketnoj pukovniji samohodne haubice. U toj Topničkoj pukovniji Hrvatska vojska ima 12 ovakvih samohodnih habulica kupljenih od Njemačke, dodao je.

Na izložbi je predstavljen i helikopter Kiowa Warrior, tenk 84 i borbeno vozilo pješaštva i protubrodska raketa RBS s lanserom iz sastava Hrvatske rate mornarice (HRM). Također je izloženo i manje naoružanje: strojnice, puškostrojnice, snajperi i pištolji što također izaziva pozornost posjetitelja.

Kako je novinarima rekao satnik Ljubomir Sakić, zamjenik zapovjednika Tehničko-taktičkog zbora izloženog naoružanja u Kninu, na ovoj izložbi su predstavljeni i policijsko presretno vozilo te motocikl i kombi kojim se koristi policija.

Također izložena je i oprema koju koriste vatrogasci te sredstva koja koristi Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U sklopu dvodnevnog svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu danas u 18 sati održat će se revijalna nogometnom utakmicom na gradskom stadionu NK Dinara Knin između veterana HV-a i veterana HVO-a koji će zaigrati protiv nogometne ekipe na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i odabranom vrstom Hrvatske vojske i policije.

Večeras u 20,30 sati na Kninskoj tvrđavi održat će se prijam ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata koji organiziraju tri ministra: potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Na svečanosti će predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović uručiti odlikovanja umirovljenim general-pukovnicima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Svečanosti će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.