U Kaštelanskom zaljevu pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran 2017”

FaH

Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran 2017” izvedena je u četvrtak u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, a u njoj je sudjelovao i specijalizirani brod Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) koji je izazvao posebnu pozornost zbog svoje specijalizirane opreme “brodske ruke”, koje s morske površine skupljaju izliveno onečišćenje.

Pokaznom vježbom simulirano je prikupljanje ulja koje je iscurilo s tankera koji je eksplodirao,

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić istaknuo je nužnost međudržavne suradnje zemalja na Jadranu u slučaju većih onečišćenja mora. “Imamo subregionalni plan zemalja kojima je Jadran zajedničko more, a u slučaju većih izljeva očekujemo i međunarodnu pomoć”, rekao je Orlić i dodao kako Italija još nije ratificirala taj subregionalni plan, ali se nada da će to učiniti.

Iznio je podatak da se godišnje u hrvatske luke na Jadranu iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari, uglavnom ulja, a takvih se tvari na cijelom Jadranu godišnje iskrca oko 72 milijuna tona. “Podatak da se u naše luke godišnje iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari je i dobar i loš, jer mi bismo voljeli da je iskrcaj u naše luke još veći jer bi tako više zarađivali, ali ujedno nas taj podatak i upozorava na opasnost”, istaknuo je Orlić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je tijekom vježbe s primorsko-goranskim županom Zlatko Komadinom razgovarao o mogućnosti da i Hrvatska nabavi jedan veći brod za sprečavanje onečišćenja. “Razgovarao sam s kolegom Komadinom kako bismo možda mogli udružiti sve pomorske županije i one koje gravitiraju Jadranu da se kupi jedan ozbiljni brod, koji bi u slučaju potrebe bio osposobljen za brze intervencije u sprječavanju onečišćenja mora”, kazao je Boban.

Ovom pokaznom vježbom ujedno je završena petodnevna međunarodna konferencija “Adriatic 2017 – Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova”, a vježbi je nazočio i voditelj Sektora zaštite obalnog mora Slovenije Artruro Steffe. “Nadam se kako ćemo zajedno riješiti sve probleme i vidjeti da možemo surađivati”, kazao je Steffe.

Hina