U Karlovcu otvoreni 22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

FaH

U karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin domu svečano su otvoreni 22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival, a do subote traje natjecateljski program u sklopu kojeg će se za Grand Prix i za nagradu o promicanju nenasilja “Žuta zastava” boriti 71 autorski tim tih dviju manifestacija.

U odvojenim će se konkurencijama za najbolji dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni film boriti 37 domaćih i 34 strana tima. Domaći su iz Zaprešića, Čakovca, Splita, Oroslavlja, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Pule, Ivanovca, Sračinca, Dubrovnika, Karlovca, Vukovara, Bregane, Čavla, Toplica, Pazina, Siska i Rijeke, a strani iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i Velike Britanije.

Na Reviju i Festival stiglo je 1013 filmova, od toga 163 domaća i 850 stranih iz 50-ak zemalja, autora u dobi od 14 do 20 godina.

Nakon večerašnje svečanosti, na kojoj je bilo i stotinjak autora iz mnogih zemalja, slijedi projekcija igrano-dokumentarnog filma “Kratki izlet” Igora Bezinovića, pobjednika ovogodišnjega Pulskoga filmskog festivala, nastalog prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana, a u 23 sata održat će se zabavni program uz grupu “4head” u Kazališnoj kavani Zorin doma.

Danas su, među ostalim aktivnostima, održane radionice za karlovačke osnovnoškolce, s organizatorima Foto dana mladih , te rasprava “Snimati nasilje ili reagirati na njega?” u vezi s nagradom “Žuta zastava”.

U raspravi su sudjelovali i učenici karlovačke Gimnazije, Industrijsko-obrtničke škole te Ekonomsko-turističke škole.

Održan je i program za 60 karlovačkih osnovnoškolaca “Najbolje iz dječje filmske kuhinje”. Riječ je o programu koji uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, koji  je dio nastave medijske kulture pod vodstvom akademske filmske montažerke Jelene Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić.

Otvorenje je trebalo biti na rijeci Korani, što je onemogućila kiša, a glasnogovornica manifestacije Ivana Sansević rekla je da organizatori, Hrvatski filmski savez i Kino klub Karlovac trebaju odlučiti, na temelju vremenske prognoze, hoće li se bogati popratni programi Revije i Festivala održavati u zatvorenom prostoru ili na obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe, i to, osim u Karlovcu i u Dugoj Resi, Novigradu na Dobri i Starom gradu Ozlju.

Hina