U Karlovcu izbor najuzornije seoske žene

foto HINA/ Mladen VOLARIĆ

Na 18. izboru najuzornije hrvatske seoske žene u subotu u Karlovcu, supokroviteljica izbora, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir naglasila je ulogu žene u ruralnom području jer seoska žena brine o obitelji, čuva tradiciju i okoliš, radi u poljoprivredi i neprocjenjivo je vrijedna za svoj OPG, razvoj poduzetništva, održivi i cjelokupni gospodarski razvoj.

Ta je poruka i dio njenog izvješća iz travnja što ga je prihvatio Europski parlament, a kroz to je izvješće, navodi Petir, otvorila i pitanje nevidljivog rada žena na selu.

U većini OPG-ova nositelji posla su muškarci, a većina žena radi bez da ima plaću, mirovinska prava, porodiljski dopust, bolovanje, rekla je Petir te potaknula i pitanje razlika u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena.

Šokiralo me saznanje da je kroz programe ruralnog razvoja Hrvatskoj u fondovima EU odobreno 2,4 milijarde eura do 2020. i da postoji mogućnost da se uvede poseban potprogram za žene kao što, primjerice, imamo za mlade, ali ni Hrvatska niti neka druga država, članica EU, nije uvela takve potprograme, rekla je Petir te pozvala da Hrvatska bude prva i iskoristi tu priliku kako bi žene na selu mogle razviti svoje poslovne ideje i kreativnost te uspijevale dobro živjeti od svog rada.

Karlovčanka Tamara Krklec Čvangić, prošlogodišnja pobjednica i najuzornija hrvatska seoska žena, rekla je da joj je nazočnost u radu Europskog parlamenta u Bruxellesu, kod usvajanja izvješća, bilo vrijedno iskustvo jer je uvidjela da je svuda na seoskim ženama velika odgovornost i da je poželjno da, uz sve obveze na gospodarstvu, uvijek budu aktivne u zajednici.

Sav taj rad se sam po sebi podrazumijeva, rekla je te ustvrdila da je radi poboljšanja položaja seoske žene najvažnije priznati ženi da radi pa će i ostala prava doći. Svojoj nasljednici poručila je da uživa u tituli i priznanju i da bude hrabra te pokuša promicati da žene na selu zavrjeđuju veća prava.

Osim novčanih nagrada, pobjednica i dvije pratilje dobit će prenosiva računala, a pobjednicu će europarlamentarka Petir i ove godine nagraditi boravkom u Bruxellesu i upoznavanju rada Europskog parlamenta.

Predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković rekla je da su kandidatkinje za najuzorniju seosku ženu vrijedne i moderne. Osim toga, bore se za plasman svojeg poljoprivrednog proizvoda na tržištu, a i dalje su čuvarice tradicije pa im udruga nastoji pomoći, pa i po pitanju stjecanja radnih prava, rekla je.

U Karlovcu se natječe 14 kandidatkinja iz 10 hrvatskih županija i Grada Zagreba, a natjecanje su omogućili pokrovitelji: Marijana Petir, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo obrane RH, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca i sponzori.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine uz 15. listopada, Svjetski dan seoskih žena.

Svjetski dan seoskih žena obilježava se od 1995., a Odbor UN-a prošle je godine usvojio Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima koje čine četvrtinu svjetskog stanovništva.

Hina