U karanteni stotine tisuće Nijemaca – ministar zdravstva

(Hina/EPA)

Stotine tisuća Nijemaca nalazi se u karanteni jer su pozitivni na koronavirus ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, rekao je u utorak ministar zdravstva Jens Spahn i najavio da će studeni biti težak mjesec.

Njemačka je u odlučujućoj fazi pandemije koronavirusa, istaknuo je Spahn. Dodao je da je situacija ozbiljna i da će studeni biti težak mjesec.

Raste broj ljudi kojima je potreban respirator, rekao je Spahn dan nakon što je Njemačka djelomično zatvorila zemlju kako bi usporila širenje koronavirusa i izbjegla preopterećenje zdravstvenog sustava.

Spahn je na prvoj konferenciji za medije nakon oporavka od covida-19 rekao da je potresen tim iskustvom i da je zahvalan što nije imao ozbiljnijih simptoma.

Lars Schaade, potpredsjednik Instituta Robert Koch, je rekao da je do ponedjeljka broj novozaraženih eksponencijalno rastao te da je, iako se krivulja donekle izravnava, još rano za reći da li se trend mijenja.

“(Nove) mjere mogu zaustaviti širenje koronavirusa”, istaknuo je.

Njemačka se do Božića mogla suočavati sa 400.000 novih slučajeva koronavirusa dnevno da se nastavio ovaj tempo širenja zaraze, napomenuo je  Schaade.