U Izraelu otkrivena pivovara stara 13 tisuća godina

Arheolozi su u špilji u blizini obalnog grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mjesto za proizvodnju alkohola.

“Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo”, rekao je u petak agenciji dpa Dani Nadel, jedan od arheologa sa sveučilišta u Haifi.

Nejasno je koja se vrsta alkohola proizvodila ondje, kazao je Nadel, uz šalu kako “nisu pronašli boce piva”. Arheolozi vjeruju kako bi mogla biti riječ o nekoj vrsti fermentirane kaše.

“Kuhali su nešto što je sadržavalo poštenu količinu alkohola”, rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentiranje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U špilji Rakefet, gdje su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Špilja je također korištena za pokapanje mrtvih za vrijeme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tijekom prethodnih iskapanja.

Natufijska kultura je počela prije oko 15 tisuća godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači vjeruju kako se alkohol možda proizvodio kao dio ceremonije  Natufijanaca. (Hina)