U Iranu dvije osobe osuđene zbog špijunaže, jedna je iransko-britanska državljanka

Dvije osobe, među kojima je iransko-britanska državljanka, osuđene su u Iranu zbog “špijunaže” u korist Izraela, rekao je u utorak glasnogovornik pravosudne vlasti.

Anousheh Ashouri koja ima dvojno državljanstvo, osuđena je na deset godina zatvora zbog “prenošenja informacija Mossadu”, izraelskoj tajnoj službi, rekao je glasnogovornik Gholamhossein Esmaili, prenosi Mizan, tijelo pravosudne vlasti.

Osuđena je na još dvije godine zatvora zbog toga što je, tvrdi iransko pravosuđe, primila 33.000 eura “nezakonita novca iz Izraela”.

Ali Johari, iranski državljanin, dobio je deset godina zbog “različitih oblika špijunske djelatnosti, pa tako i veza s Moosadom te sastanaka s pojedincima povezanim s cionistima” (Izraelom), dodao je Esmaili.

Po njegovim riječima, Johari je bio u kontaktu s agentima u Indiji, Laosu i Šri Lanki, odlazio je na teritorije pod izraelskom okupacijom i “počeo postupak stjecanja izraelskog državljanstva”, zakletog neprijatelja Iranske Islamske Republike.

I Johari je osuđen na dvije godine zatvora zbog “primanja nezakonitih donacija”, kojih se vrijednost ne navodi.

Anousheh Ashouri je među nekolicinom građana s dvojnim državljanstvom koji su trenutačno u iranskim zatvorima. Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i u pravilu ne dopušta konzularni pristup zatvorenicima.

(Hina)