U ime obitelji traži ukidanje odluke o iznajmljivanju sabornice

Foto Hina/ Dario GRZELJ

Udruga U ime obitelji zatražila je u ponedjeljak u pismu od saborskih zastupnika da ukinu odluku Predsjedništva Sabora kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Hrvatske.

Predsjedništvo Sabora iznajmilo je sabornicu Europskoj pučkoj stranci (EPP) na dan 19. studenog za 35.000 kuna, čime je narušeno dostojanstvo Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela i simbola hrvatske državnosti i opstojnosti, navodi udruga u pismu.

“Koliko nam je poznato, to je prvi slučaj u europskoj parlamentarnoj povijesti da se glavna dvorana za raspravu i glasovanje jednog parlamenta – Hrvatskog sabora, daje na korištenje i najam nekoj političkoj stranci, i to stranoj – EPP-u”, ističe U ime obitelji.

Za spornu odluku su na Predsjedništvu Sabora glasovali HDZ-ovi Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Željko Reiner, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin kao zastupnik talijanske nacionalne manjine, dok je Mostov Božo Petrov bio suzdržan.

U Hrvatskoj po Ustavu “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, tj. hrvatskim građanima, stoga su oni iznad Sabora. Prema ustaljenim demokratskim standardima, sabornicu mogu koristiti samo oni koje su hrvatski građani na izborima ovlastili da ih zastupaju, kao i učenici i studenti u slučaju simulirane sjednice.

“U pokušaju opravdavanja svoje sramotne odluke o najmu sabornice, Plenkovićev HDZ manipulira javnošću tvrdnjom da su druge države dopustile korištenje svojih prostorija u parlamentima za neparlamentarne svrhe”, kaže se u priopćenju.

Iznajmljivanje ili dopuštanje uporabe dvorana i prostorija je višegodišnja praksa u Saboru, i to nitko ne dovodi u pitanje. No, svoju glavnu dvoranu za raspravu i glasovanje nikad dosad nije ustupio, a kamoli iznajmio ni Hrvatski sabor, a niti parlamenti država koje je Plenković netočno davao za primjer, što su parlamenti Litve, Danske i Finske potvrdili hrvatskim medijima, navodi se u pismu.

“Davanjem sabornice u najam Plenkovićev HDZ s SDP-om i manjinskim zastupnikom Furiom Radinom obezvrjeđuje žrtvu hrvatskih branitelja. Poput Milanovićeva SDP-a s nasilnim uvođenjem ćirilice u Vukovar, ova velika koalicija na djelu provodi agresiju nad simbolima hrvatske državnosti”, poručuje U ime obitelji.