Povezite se

Izdvojeno

U ime obitelji poziva saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu

Objavljeno

-

Udruga U ime obitelji pozvala je u srijedu saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu ističući da se ne smije izjednačiti financiranje političkih stranaka i referenduma jer bi to dovelo do onemogućivanja građana da financiraju referendumske inicijative.

Predstavnici udruge su na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, gdje bi se danas trebalo u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu zakona, istaknuli da se referendumske inicijative uglavnom financiraju malim donacijama velikog broja građana, a prema prijedlogu svaki bi donator morao dodatno pisati izjavu “da nema dugovanja prema državi ili prema vlastitim radnicima, ako se radi o pravnoj osobi”. 

To znači da bi građani morali izdvojiti dodatno vrijeme i novac da izjavu napišu i ovjere kod javnog bilježnika, bez čega bi referendumska inicijativa novac morala poslati u državni proračun.

Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge, ocijenio je kako se takvim zakonskim prijedlogom želi spriječiti da građani doniraju referendumske inicijative, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje se dijelom financiraju iz proračuna.

HDZ se protivio SDP-ovu zakonu, a sada ga prepisuje

Munjin kaže kako je prijedlog HDZ-ova zakona zapravo prijepis SDP-ova, kojemu se HDZ prije tri godine protivio i protiv kojeg je glasovao u Saboru.

“Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a referendum uspoređujete s političkom utakmicom, što nije korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon. Tako je HDZ govorio prije tri godine, a danas u proceduru pušta isti zakon”, istaknuo je Munjin.

Na pitanje što im ne odgovara, ako je zakonom propisano da se za donacije više od 5000 kuna mora potpisati ugovor, što vrijedi i za izbore i za referendume, Munjin je rekao kako se na građane ne bi trebalo stavljati jednaka opterećenja kao na političke stranke.

“Političke stranke i građanske inicijative se razlikuju. Stranke postoje cijelu godinu, a 2016. godine financirane su sa 150 milijuna kuna iz proračuna. Državno izborno povjerenstvo preporučuje da se ista opterećenja ne stavljaju na građane i na stranke”.

Istaknuo je da načelno nemaju ništa protiv objavljivanja imena donatora, ali je nepotrebno za javni interes da se objavljuju imena donatora 50 ili 100 kuna.

“Zakon je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes narodnih referenduma, nakon što su pokušali opstruirati inicijativu Narod odlučuje”, ustvrdio je Munjin.

(Hina)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije