U ime obitelji: Odluka DIP-a je proizvoljna i škodi građanskom nadzoru izbora

Zagreb, 21.10.2018 - Građanska inicijative Narod odlučuje održala je konferenciju za medije ispred Hrvatskog sabora u vezi sa zahtjevom za revizijom provjere potpisa Građanske inicijative Narod odlučuje. Na slici Antonija Jonjić (L), Natalija Kanački (S) i Luka Mlinarić (D). Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Udruga U ime obitelji ocijenila je u subotu kako je odluka Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) da im zabrani promatranje izbora u Zagrebu proizvoljna, potpuno neutemeljena i da škodi građanskom nadzoru izbora te su najavili žalbu Ustavnom sudu RH jer smatraju da zadovoljavaju sve uvjete za promatranje izbora. 

“U ime obitelji smatra odluku DIP-a da udruzi U ime obitelji zabrani promatranje izbora u Gradu Zagrebu proizvoljnom i potpuno neutemeljenom. Ona škodi građanskom nadzoru izbora i na nju ćemo dostaviti žalbu Ustavnom sudu RH. U ime obitelji zadovoljava sve uvjete za promatranje izbora”, navodi se u priopćenju te nevladine udruge.

Kako su priopćili, DIP je danas od udruge U ime obitelji “u 11,32 sati zatražio očitovanje do 13 sati o jučerašnjem dopisu udruge, da bi nam dva sata kasnije odlučili zabraniti promatranje izbora na temelju jučer objavljenog komentara, o kojemu nisu zatražili očitovanje”.

U ime obitelji već pet godina, od 2014., promatra izbore – naši promatrači i prijedlozi za poboljšanje izbornog procesa doprinose transparentnosti i unapređenju provedbe izbora u Hrvatskoj, ocjenjuje ta udruga. 

“Zalažemo se za promjenu izbornog sustava, ukidanje izborne šutnje i unaprjeđenje izbornog procesa promatranjem i davanjem preporuka. U promatranju izbora je do sada sudjelovalo tisuće volontera koje je udruga U ime obitelji istrenirala i prenijela im znanja za poboljšanje izbornih procesa”, ističe ta nevladina udruga. 

U ovih pet godina promatranja izbora naši educirani promatrači nisu promatrali samo na biračkim  mjestima. U ime obitelji je prva udruga koja je promatrala izbore na svim razinama: na biračkim mjestima, u gradskim izbornim povjerenstvima, DIP-u i APIS-u, podsjeća se u priopćenju.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskratilo pravo promatrati nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora. DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju.

 Takvom zaključku Povjerenstva prethodila je obavijest da se građanima, “prijateljima i podupirateljima”, elektroničkim putem dostavlja dopis predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić u kojemu se, uz ostalo, poziva da se u nedjelju glasuju za određenu kandidatkinju, odnosno za Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ).

DIP je time stavio izvan snage svoje rješenje iz studenog kojim je promatračima udruge U ime obitelji dozvolio promatrati svoj te rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima.