“U ime obitelji”: Na blagdan Svih svetih većina radnika u trgovinama je prisiljena raditi

foto FaH/ Damir SENČAR /ds

Udruga “U ime obitelji” u petak je na blagdan Svih svetih upozorila kako deseci tisuća naših sugrađana koji rade u trgovinama nemaju priliku današnji blagdan provesti u krugu svojih obitelji – prisjećati se svojih najbližih, moliti za njih i posjetiti njihove grobove u mjestima u kojima žive ili izvan njih.

“Većina zaposlenih u trgovinama ne primaju gotovo nikakvu plaću za rad nedjeljom i blagdanom, a većina njihovih poslodavaca drži trgovine otvorenima – zato što im je to jeftino”, tvrdi Udruga “U ime obitelji”.

Navodi kako trgovkinje i trgovci spadaju u skupinu hrvatskih radnika s najnižim primanjima, a rade šest dana u tjednu za razliku od većine zaposlenih čiji radni tjedan traje pet dana.

“Unatoč brojnim zahtjevima sindikata, crkvenih institucija i građanskih udruga, uključujući i ‘U ime obitelji’, da se nedjelje i državni blagdani učine neradnima, što je već prihvaćen europski trend, Vlada premijera Plenkovića ignorira kršenja prava naših radnika i potrebu zaštite neradne nedjelje i blagdana”, stoji u priopćenju Udruge “U ime obitelji”.