U Hrvatsku stiže 22 tisuće radnika iz Europske unije

U planu su dva bilateralna sporazuma, jedan za sezonce u turizmu i agraru, drugi za građevinu.

Vlada je u četvrtak odobrila dosad najveću kvotu za zapošljavanje stranih radnika iz zemalja izvan EU, ukupno 31 tisuća, od čega se 9000 odnosi na produljenje postojećih dozvola, a 22 tisuće na nove radnike.

Novost je i da će se pokušati osigurati još i veći broj dostupnih radnika mimo kvotnog režima. Vlada je ministru rada i mirovinskog sustava Marko Paviću odobrila da pokrene pregovore s BiH o mogućnosti upućivanja radnika iz tamošnjih tvrtki na rad u hrvatske.

Takva bi se mogućnost dogovarala kroz dva bilateralna sporazuma – jedan za sezonske radnike u turističkim tvrtkama, te u branju mandarina i sličnim poslovima u poljoprivredi, a drugi sporazum regulirao bi godišnje odnose u građevinskom sektoru.

Koliko bi zapošljavanja bilo omogućeno kroz taj režim, nema informacija, no Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje predsjednika Hrvatske gospodarske komore, kaže kako je o tome još prerano govoriti. Pregovori s BiH tek predstoje, a sama procedura dogovaranja i usvajanja sporazuma je duga i vrlo komplicirana s obzirom na ustroj države.

No, zbog specifičnosti BiH u kojoj sporazum treba dobiti odobrenje deset kantona i oba entiteta, procjenjuje da će takav režim teško zaživjeti ne u idućoj sezoni, prije u 2019.

Međutim, u Hrvatskoj je već prisutno dosta radnika iz BiH, ne samo kroz postojeći kvotni režim ili korištenjem dvojnog državljanstva, nego i preko slovenskih tvrtki. U susjednoj državi, naime, odavno ne prakticiraju strogi kvotni režim, nego se, u slučaju kada preko tamošnjeg zavoda za zapošljavanje ne nađu radnike u tjedan dana, poseže za stranima.

Za slovenski model zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj HGK i HUP se godinama bore, sada još i više kada se intenziviraju aktivnosti, posebice u građevinskom i turističkom sektoru, a iz kojega su radnici iskoristili mogućnost slobodnog kretanja unutar EU. U Sloveniji, primjerice, radi između 30 i 40 tisuća stranih radnika, piše Poslovni dnevnik.