U Hrvatsku stigao val polarne hladnoće, minusi diljem zemlje

Izvor: Ncionalno/D.Prša

U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće, diljem zemlje uključio se meteoalarm.

Najhladnije je u Gospiću koji se jutros probudio na -12 stupnjeva, zatim slijede Križevci, Bjelovar, Otočac, Ogulin i Varaždin -11. U Zagrebu je jutros u 6 sati izmjereno -10 stupnjeva. U Rijeci je -6, a u Puli -4 stupnja.

U Delnicama temperatura je -14, javila je HRT-ova novinarka. Snijeg i dalje pada te puše hladan vjetar. Škole u Delnicama i područnim delničkim školama, kao i u Ravnoj Gori ne rade. Vojska je i dalje na terenu i pomaže Delničanima čistiti ulice.

Split se jutros probudio na -2, ali je osjet kao -10. Sve službe su u pripravnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezano za zaštitu od velikih hladnoća. Posebno upozoravaju kronične bolesnike, djecu i starije losobe. Napominju da treba izbjegavati izlazak rano ujutro i kasno navečer. Obvezni su kapa, šal i rukavice. Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo.

Zbog vremenskih nepogoda, Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila 1.000 vojnika. Dosad ih je angažirano oko 400 od Gospića i Korenice do Karlovca i Delnica. Za čišćenje snijega imaju 40 strojeva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetuju da škole na područjima zahvaćenim snježnim nevremenom, same procijene hoće li održati nastavu ili neće. Pri tome sigurnost učenika i nastavnika mora biti prioritet. Plan nadoknade nastave izradit će škole nakon što se stanje normalizira, poručuju iz Ministarstva.

Temperature će sljedećih dana biti još niže. Zato su se veliki gradovi pobrinuli da beskućnicima osiguraju mjesto u prenoćištima.

Problema ima i u prometu. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno.