Povezite se

Svijet

U Hrvatsku dopremljeno još 86 tona medicinske opreme

Objavljeno

-

Rano jutros u Međunarodnu zračnu luku Zagreb – Franjo Tuđman sletio je sedmi po redu
zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb. Njime je dopremljeno oko 86 tona
zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama tijekom
epidemije koronavirusa.

Radi se ujedno i o posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku za sada. U
nastavku osiguranja opskrbljenosti zdravstvenog i ostalih sustava zaštitnom opremom planirana
je doprema kopnenim i morskim putem.

Na današnjem letu stigla je oko 80 tona količina dezinficijensa i maski koje je Hrvatska kupila od
tvrtke Sinopharm te oko 6 tona donacija. Letom je dopremljena vrijedna donacija mehaničkih
ventilatora, testova na koronavirus te maski i vizira Zaklade Alibaba i Zaklade Jack Ma. Radi se
o donaciji koja je dio niza sličnih inicijativa dviju zaklada da se dijelovima svijeta pogođenima
epidemijom osigura pomoć. Zaklade se također bave financiranjem istraživanja i razvoja cjepiva
kako u Kini, tako i na Peter Doherty Institute for Infection and Immunity u Melbourneu i
Columbia University u New Yorku.

Letom su, među ostalim, dopremljene i donacija tvrtke MEHECO Klinici za infektivne bolesti
„dr. Fran Mihaljević“, pokrajine Zhejiang prijateljskoj Istarskoj županiji, donacija Stožeru civilne
zaštite inicijative CitizenGO te g. Caija Yua, poduzetnika zaslužnog za otvaranje franšize
zagrebačkog Muzeja iluzija u Šangaju.

Svijet

Novi život za okorjele prijestupnike – mogu postati farmeri

Published

on

U južnosibirskoj republici Ruske Federacije Tuvi okorjelim prijestupnicima pomažu u borbi protiv ponavljanja zločina provedbom projekta “Novi život” u kojem im se nudi mogućnost da postanu farmeri.

U Tuvi su se s problemom rasprostranjenog kriminalnog recidiva odlučili boriti pokretanjem projekta Novi život, koji omogućava bivšim zatvorenicima da skinu ljagu s imena i čak postanu pošteni poduzetnici, pišu Ria Novosti.

Sudionicima projekta dodjeljuju se privatna poljoprivredna gospodarstva i stoka za pokretanje poljoprivrednog posla.

U Tuvi je gotovo 70 posto kažnjivih djela ponavljajuće prirode, odnosno riječ je o recidivima, kaže inicijator projekta i čelnik regije Sholban Kara-ool.

“Razlog ponavljanja prijestupa je očit: takve ljude u pravilu nitko ne zapošljava, a oni moraju privrijediti novac pa to čine onako kako su navikli i kako znaju. ‘Novi život’ pokrenuli smo kako bismo prekinuli taj začarani krug”, kaže Kara-ool.

Okušati se u Novom životu mogu lokalni stanovnici s malim primanjima mlađi od 45 godina i s jednim ili više djece, koji su odslužili zatvorsku kaznu i izlaze iz kaznionica.

Nakon natječaja, s odabranima će biti sklopljen ugovor na dvije godine. Za njih će se organizirati poljoprivredni tečaj na daljinu, u skladu s trenutno propisanim pravilima za samoizolaciju uvedenima zbog koronavirusa.

“Stoku i građevinski materijal dat ćemo im besplatno i pomoći u gradnji kuće i gospodarskih zgrada. Neka samo rade pošteno i tako odgajaju djecu. Čini mi se, kada osoba ima nešto ozbiljno i dobro u životu, neku vrstu podrške i stabilnosti, razmislit će tisuću puta prije svakog svog koraka kako ne bi izgubila ono što je postigla i ugrozila budućnost svojih najbližih”, rekao je Sholban Kara-ool.

Tijekom dvije godine trebat će razvijati gazdinstvo kako bi moglo osigurati prihode za život, a obiteljima bivših kažnjenika bi na kraju dvogodišnjeg razdoblja pripao priplod stoke i objekti za njezin uzgoj i držanje.

Nakon toga, izgrađena gazdinstva bi se registrirala kod poreznih vlasti, a bivši kažnjenici nastavili bi raditi prema općim propisima kao individualni poduzetnici – po mogućnosti pošteni.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Amerikanci protiv koronavirusa pili i injektirali varikinu i dezinficijense

Published

on

Više od trećine Amerikanaca upotrijebilo je na i u svojim tijelima sredstva za čišćenje i dezinfekciju u pokušaju sprječavanja zaraze koronavirusom, pokazala je anketa provedena nedugo nakon što je predsjednik Donald Trump javno pitao mogu li te tvari liječiti COVID-19.

Pranje hrane izbjeljivačem, uporaba sredstava za čišćenje u domaćinstvu ili dezinfekcijskih sredstava na goloj koži te namjerno udisanje ili gutanje tih proizvoda, neki su od najčešće prijavljenih visokorizičnih postupaka u internetskoj anketi provedenoj od 4. svibnja na 502 odrasle osobe u SAD-u, izvijestio je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju CDC.

Voditeljica istraživanja rekla je da je ono poduzeto nakon “naglog porasta” poziva u centre za kontrolu otrova, zbog izloženosti sredstvima za čišćenje i dezinfekcijskim sredstvima tijekom pandemije.

Krajem travnja Trump je pitao znanstvenike tijekom jednog od svojih javnih nastupa, može li unos dezinficijensa u tijelo ljudi zaraženih covidom 19 pomoći u liječenju bolesti, zaprepastivši pritom zdravstvene stručnjake. Proizvođači sredstava za čišćenje u domaćinstvu bili su nakon toga prisiljeni upozoriti ljude da ne piju i ne injektiraju njihove proizvode, kaže Reuters.

Oko 39 posto anketiranih reklo je da su svjesno primijenili barem jednu visokorizičnu praksu koju CDC ne preporučuje kako bi se spriječila infekcija koronavirusom, uključujući korištenje izbjeljivača za čišćenje hrane ili prskanje tijela dezinfekcijskim sprejem. Četiri posto anketiranih grgljalo je razrijeđene otopine izbjeljivača, sapunicu ili dezinficijense.

Četvrtina ispitanih izvijestila je da imaju najmanje jedan štetni zdravstveni učinak tijekom prethodnog mjeseca za koji vjeruju da je rezultat korištenja tih proizvoda.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Trump traži jednakost za sve građane, kaže da je ovo “važan dan” za Floyda

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom i ustvrdio da je ovo „važan dan” za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili bijeli policajci.

„To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje”, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

SAD potresaju veliki prosvjedi protiv policijske brutalnosti nakon Floydova ubojstva prošli tjedan, premda su zadnjih dana nešto manje nasilni.

„Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobiva jednak tretman u svakom susretu s policijom neovisno o rasi, boji kože, rodu ili vjerovanju, policija ih mora pravedno tretirati”, rekao je.

„Svi smo vidjeli što se dogodilo prošli tjedan, ne možemo dopustiti da se to događa”, rekao je.

„Nadamo se da nas George sada gleda odozgo i govori da je ovo što se događa u zemlji važno. Ovo je važan dan za njega. Ovo je važan dan za sve. Ovo je važan, važan dan kad je riječ o jednakosti”, rekao je.

Trump je osudio Floydovo ubojstvo i izrazio potporu mirnim prosvjedima.

Često ga se međutim kritizira što se nije jasno izjasnio protiv sustavnog rasizma i što nije pokazao dovoljno razumijevanja za izljeve bijesa širom zemlje.

Trump je ponovno pozvao guvernere saveznih država da angažiraju Nacionalnu gardu kako bi suzbila nemire.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije