U Hrvatskom saboru otvorena izložba u prigodi 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Otvorenjem izložbe “U ljubavi prema hrvatskom narodu“, u organizaciji zastupnice Marijane Petir, u Saboru je započelo obilježavanje 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca kojega je, podsjetimo, Papa Ivan Pavao II. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke 1998. proglasio blaženim.

– Osim što je svojim mudrim i jednostavnim porukama koje su svi mogli razumijeti, pa čak i oni koji to nisu htjeli, prije svega ukazivao na to kakvi ljudi trebamo biti, u teškim je vremenima sačuvao dušu hrvatskog naroda, i zato mu trebamo biti zahvalni, njime se ponositi i vjerno ga nasljedovati, rekla je Petir na otvorenju izložbe.

Obilježavanje obljetnice organizirala je, kaže, kako bi se u Hrvatskom saboru prisjetili riječi bl. Stepinca upućenih hrvatskim zastupnicima kako Sabor treba donositi poštene i pravedne zakone koji će biti na korist narodu.

– Hrvatski sabor mjesto je gdje se donose važne odluke za hrvatski narod, a od bl. Alojzija Stepinca svatko od nas ima što za naučiti, jer je bio milosrdnog srca, nepokolebljiva duha i čvrstog karaktera, rekla je Petir i podsjetila da je na Stepinčev poticaj osnovan Caritas Zagrebačke nadbiskupije koji je bio i ostao utočište siromaha, dok je jedna od glavnih odrednica života blaženoga Alojzija Stepinca bila raskoš njegove humanosti koja se očitovala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima.

–Stepinac je pomagao svima kojima je trebala njegova blizina i pomoć, neovisno o spolu, dobi, rasi, narodnosti i vjeri, u dubokoj svijesti da je život svakog čovjeka neprocjenjivo vrijedan i važan od začeća do prirodne smrti, rekla je Petir.

Istaknula je nadalje kako je bl. Stepinac bio neustrašivi pastir koji se, unatoč svim pritiscima tadašnjega komunističkog režima, nije odrekao vjernosti Katoličkoj crkvi i rimskom prvosvećeniku kako bi sačuvao jedinstvo Crkve. Kao istinski domoljub niti u najtežim trenucima nije želio napustiti Hrvatsku.

U prilog tomu idu i njegove riječi ispisane na grobu u zagrebačkoj prvostolnici: „Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu – to je moje načelo. U ljubavi prema hrvatskom narodu ne ću se dati ni od koga natkriliti.“  Njegove snažne riječi i djela prema riječima zastupnice Petir i danas su primjer i putokaz kako svoj život izgraditi i nadograđivati na pravim temeljima.

–Neka nam on, koji je zastupao duhovno jedinstvo hrvatskog naroda, učvrsti našu humanost i obnovi zajedništvo čiji je graditelj bio, a koje je toliko potrebno našoj domovini Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, rekla je Marijana Petir.

Sadržajan život i djelovanje blaženog Alojzija Stepinca ispunjen hrabrošću, vjerom, pouzdanjem te ljubavlju prema Bogu i ljudima, kao i povijesni kontekst vremena u kojem je Stepinac živio, prikazuje izložba koju je pripremio mons. Nedjeljko Pintarić, a koja je praćena nizom fotografija sa snažnim blaženikovim citatima. U sklopu izložbe postavljene su četiri skulpture bl. Stepinca, radovi akademskih kipara Mile Wood, Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, te četiri medalje posvećene blaženiku, rad akademskog kipara Damira Mataušića.

−Odgovorni svjedoci pred poviješću su svi umjetnici koji stvaraju svoje radove na tim principima, svjedok je i svaki čovjek koji se u svom životnom i radnom prostoru, vodi tim načelima. Isto to vrijedi i za Hrvatski sabor i zastupnike, o kojem je naš blaženi Alojzije Stepinac imao veoma visoko mišljenje kao instituciji hrvatske povijesti i sadašnjosti, rekao je mons. Nedjeljko Pintarić, predstavljajući izložbu. Dodao je da ovoj izložbi, kao i brojnim drugim aktivnostima u prigodi 25. obljetnice, nije samo cilj suprotstavljati se ideološki nametnutim neistinama o Stepincu, nego uživati u jasnoći njegove poruke i sjaju njegove svetosti. –Njemu povijest daje i dat će mu pravo, kako je i sam rekao. Njegova privrženost istini, njegovo životno poštenje i njegovo služenje Božjoj volji, bližnjemu i pomirenju, nadahnuće je svakom dobronamjernom čovjeku. Kao takav, nadahnuće je umjetnicima, svim javnim djelatnicima, političarima, bilo u vrijeme Stepinčeva života, bilo onima koji su u vrijeme totalitarizama tražili uporišta istine, vjere i nade, ali i nama danas, našim suvremenicima, koji u Stepincu vidimo svojevrsni kompas da bi se znali orijentirati, kako nam je to prije 25 godina rekao Ivan Pavao II. na Mariji Bistrici, zaključio je Pintarić.

Nakon izložbe, također u organizaciji zastupnice Marijane Petir uslijedio je okrugli stol na kojemu govore postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. dr. Juraj Batelja, dr.sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest, župnik Župe Krašić, vlč. Ivan Vučak i dr.sc. Davor Trbušić s Fakulteta hrvatskih studija. Okrugli stol ima za cilj rasvijetliti kako je u crkvenom i društvenom kontekstu prihvaćen blaženi Alojzije Stepinac, sagledavajući njegov život i djelovanje (1898-.1960.), razdoblje od smrti do beatifikacije (1960.-1998.) i od beatifikacije do danas.